UZROK SE JOŠ NE ZNA

Danas će iz medulinske luke biti izvađena i zadnja brodica koja je potonula nakon požara

Procjenuje se da će sanacija štete u luci i vađenje brodica koštati između 50 i 100 tisuća eura
 Goran Sebelic/Cropix

Još uvijek nije poznat točan uzrok velikog požara u medulinskoj luci koji je izbio prije 15 dana, a s današnjim danom iz mora će biti izvađena i zadnja izgorjela brodica. Rečeno je to danas na konferenciji za novinare u Medulinu.

- Prema zadnjim informacijama imamo 22 plovila koja su u potpunosti izgorjela i potopila se, dva plovila koja su teže oštećena, ali se nisu potopila i šest plovila koja su lakše oštećena. Nama je sada cilj čim prije osposobiti luku za normalno funkcioniranje prometa. Sezona nam je pred vratima. Nakon saniranja požara postavili smo upijajuće brane u čemu nam je puno pomogla Lučka kapetanija Pula te Istarska županija. Povukli smo brane i iz drugih lučkih kapetanija. Sada smo suzili područje onečišćenja. Cilj nam je sanirati onečišćenje i molove, infrastrukturu te sidrene sustave te do kraja izvući plovila iz mora, kazao je ravnatelj županijske Lučke uprave Pula Dalibor Brnos pod čijom je ingerencijom luka otvorena za promet Medulin.

image

Ivan Kirac, Dalibor Brnos, Dolores Brenko Skerjenc

Goran Sebelic/Cropix

Dodao je da je zbrinjavanje plovila nastradalih u požaru sada u ingerenciji vlasnika plovila, ali kako se radi o izvanrednoj situaciji zbog sigurnosti luke taj je posao preuzela lučka uprava.

- Angažirali smo lokalne ronioce i dizalicu te od prvog dana vadimo brodice. Imali smo problema s kišom nekoliko dana pa smo vađenje malo odgodili. No, s današnjim danom od 22 plovila, 21 je vani, a danas ćemo izvaditi zadnji brod. Zatim ćemo sanirati onečišćenje. U nedjelju imamo jednu ekološku akciju. Sami pontoni će već idući tjedan biti spremni za privez, no nažalost neće imati još infrastrukturu, kazao je ravnatelj lučke uprave Pula. A sve troškove koji su dosad nastali da bi se luka osposobila za daljnji promet pokrit će Lučka uprava Pula, nešto sama, nešto s Istarskom županijom, nešto s Općinom Medulin, a dio policama osiguranja.

image
Goran Sebelic/Cropix
image
Goran Sebelic/Cropix
image
Goran Sebelic/Cropix
image
Goran Sebelic/Cropix
image
Goran Sebelic/Cropix
image
Goran Sebelic/Cropix

- Lučka uprava ima standardne police osiguranja koje su iste na razini svih lučkih uprava u županiji. Međutim, da bi netko naplatio štetu od lučke uprave, mora se utvrditi odgovornost lučke uprave. Osiguravajuća kuća traži rezultate očevida i ugovor između lučke uprave i vlasnika plovila, kazao je Brnos. Dakle, po okončanju očevida bit će jasno tko će od koga naplatiti štetu. A Brnos procjenjuje da će čišćenje i saniranje koštati između 50 i 100 tisuća eura. Procjena ukupne štete još se ne zna dok osiguravajuće kuće ne dovrše svoj posao na brodicama.

Izgorjele brodice trenutno se nalaze na parkiralištu odmah do luke gdje su i izgorjele, a plan je Općine Medulin da se premjeste na drugu lokaciju kroz sedam dana kako bi se dovršila procjena kada će vlasnici plovila dalje zbrinuti svoje brodove. Kako je kazao načelnik Općine Medulin Ivan Kirac, brodice će u dogovoru s lokalnim poduzetnicima biti smještene na praznim lokacijama u tamošnjim poslovnim zonama.

image

Ivan Kirac, Dalibor Brnos, Dolores Brenko Skerjenc

Goran Sebelic/Cropix

- Plovila su se već počela uklanjati s parkirališta. Zakup zemljišta bi bio na tri mjeseca da damo dovoljno vremena vlasnicima plovila da riješe problematiku njihova zbrinjavanja. Svi suosjećamo s gubitkom plovila jer nekima su to bile ambicije, neki cijeli život rade za takvo plovilo, a neka su plovila služila ljudima za egzistenciju jer su služila u gospodarske svrhe. Sada ti vlasnici moraju brže-bolje tražiti nova lovila kako bi mogli obavljati svoju djelatnost tijekom ljetnih mjeseci, kazao je Kirac.

Lučka kapetanica Dolores Brenko Škerjanc dodala je kako je dio onečišćenja"pobjegao" prije nego su stavili brane, no one se nisu mogle odmah postaviti zbog požara. Dio je otišao do obližnje plaže Šćuza koja je očišćena.

- Sva su plovila koja su izgorjela završila na dnu mora što se sada mora počistiti. Vidjet ćemo kako ćemo dalje. No, čim bude zadnje plovilo izvađeno, maknut ćemo brane, zaključila je Branko Škerjanc.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. lipanj 2024 03:59