KAMPANJA

Dan crvenih haljina i ove godine upozorava na opasnost moždanog udara kod žena

Žene se u kampanji potiče da taj jedan petak u godini odjenu nešto crveno kako bi dale podršku akciji
 Ranko Šuvar/Cropix

Ne bi li se podigla svijest o opasnosti i specifičnosti moždanog udara kod žena svakog prvog petka u veljači održava se javnozdravstvena kampanja Dan crvenih haljina. Pokrenuta je 2004. godine u SAD-u a potom se proširila po cijelom svijetu. Simbol je crvena haljina odnosno crvena boja kao boja zdravlja, života i živosti ali i upozorenja na moguću opasnost. Žene se u kampanji potiče da taj jedan petak u godini odjenu nešto crveno kako bi dale podršku akciji. I ovog petka žene koje su preboljele moždani udar nosit će crvene haljine hrvatskih dizajnera na reviji u sklopu završne svečanosti.

Naime, moždani je udar drugi uzrok smrtnosti u Hrvatskoj zbog kojeg umire oko 5000 osoba ili 10 posto svih umrlih. Hrvatska je na šestom mjestu po podatcima Eurostata po smrtnosti od moždanog udara a prof.dr. Zdravka Poljaković, predsjednica Hrvatskog neurološkog društva upozorava da moždani udar pogađa jednu od pet žena i jednog od šest muškaraca. Rizik kod žena primjerice povećava trudnoća, oralna kontracepcija, hormonska nadomjesna terapija te fibrilacija strija. No, na neke se rizike može i utjecati poput visokog krvnog tlaka, debljine, depresije, neujednačenog otkucaja srca ili dijabetesa.

Stručnjaci naglašavaju da je vrlo važno rano prepoznati simptome moždanog udara, primjerice hitna je intervencija potrebna kod gubitka svijesti, opće slabosti, zbunjenosti i dezorijentacije, uzrujanosti, halucinacija, mučnina i povraćanja.. Kao znak moždanog udata liječnici imaju i kraticu GROM koja bi mogla pomoći u prepoznavanju moždanog udara a to znači da je prisutan problem, govora (G), slabost u rukama (R), oduzetost (O) a onda su bitne minute do što brže pomoći (M).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 05:57