BIVŠI PRIPADNIK AZOVA

‘Da, jedan Hrvat je zarobljen i točno znam gdje je pao u ruke Rusa. Sigurno nije u Azovstalu‘

Naši, za koje znam, ili koji su bili sa mnom, vratili su se. Znam za jednog koji je nešto malo bio kod Mikolajiva, ali je radio probleme - rekao je Denis Šeler

Denis šeler

 Boris Arbanas/Cropix

"U Azovstalu, gdje opkoljeni Ukrajinci očajnički odolijevaju Rusima, nema Hrvata", potvrdio je u subotu Jutarnjem listu Denis Šeler, koji je šest godina bio pripadnik pukovnije Azov, i kojega su nedavno iz Moskve optužili kao organizatora odlaska Hrvata u Ukrajinu.

Međutim, dodao je kako je istina da je zarobljen jedan Hrvat, ali ne u Mariupolju:

- Na žalost, to je točno. Nije u Azovstalu, nego prije dva tjedna u oblasti Zaporižje s grupom pripadnika 36. brigade u pokušaju proboja.

S druge strane, Šeler decidirano tvrdi kako u Azovstalu nema boraca iz Hrvatske.

- U Azovu, na službi, nema Hrvata. Prvo, da bi postao vojnik u Azovu, potrebno je proći sigurnosnu provjeru, liječnički i selektivnu obuku, što traje oko tri mjeseca. Drugo, da bi netko bio ikakav zapovjednik u Azovu, potrebno je potpisati ugovor s Nacionalnom gardom Ukrajine. Ustav tj. službovnik Nacionalne garde, ne dozvoljava službu stranim državljanima, u tom slučaju i Hrvatima. Možeš biti u statusu volontera, ali nikakve zapovjedne dužnosti ne možeš obnašati. Treće, nijedan od dečki iz Azova s kojima sam u kontaktu i do početka agresije i tijekom nje, nije mi potvrdio dolazak ijednog Hrvata u pukovniju do 24.veljače kao ni kasnije. Kasnije se u Mariupolj zapravo više nije ni moglo ući - decidirano je ustvrdio.

Na naše pitanje je li moguće da je netko iz Hrvatske stigao prije početka ruske agresije 24. veljače, rekao je da ih nije bilo i dodao:

- Naši, za koje znam, ili koji su bili sa mnom, vratili su se. Znam za jednog koji je nešto malo bio kod Mikolajiva, ali je radio probleme pa su ga Ukrajinci sami skinuli. I to je to.

Pričalo se i o mrtvima iz 4 gardijske, o zarobljenima, o 11 poginulih... i ispala patka", napisao je Denis Šeler, koji je nedavno sudjelovao u organiziranju dobrotvorne večere za Ukrajinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:46