PODBAČAJ

Čuveni hrvatski park prirode podigao cijene za 30 posto pa rastjerao omiljene goste

Cijene su porasle od 20 do 30 posto, ovisno o kategoriji broda. Brod od 7 do 11 metara lani je za prvi dan plaćao 350 kuna, a sada 452

Park prirode Telašćica

 Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Nakon što je Jutarnji list jučer objavio da je nautički sektor u srpnju podbacio za oko pet posto u noćenjima, odlučili smo provjeriti koliko ima istine u tome da su nautičari, koji inače redovito dolaze u Hrvatsku, iznenađeni visokim cijenama usluga.

I to prvenstveno cijenama u nadležnosti države i jedinica lokalne samouprave, a posebno ulaznicama u nacionalne parkove i parkove prirode, od kojih su mnogi, u srcu sezone, značajno digli iznose. Već pri prvom obraćanju shvatili smo kako bi tu moglo biti istine.

Naime, kako su nam pojasnili iz Parka prirode Telašćica, taj je park u srpnju ove godine zabilježio čak 23 posto manji broj individualnih nautičara, a pad je značajan i na razini prvih sedam mjeseci, točno 19 posto.

"Korigirane" cijene

Zanimljivo, srpanj je u Telašćici lošiji u svim segmentima - osim pada individualnih nautičara, za četiri je posto slabiji i broj organiziranih posjetitelja brodovima, a i kopnenih posjetitelja je deset posto manje pa je, ukupno gledajući, promet u srpnju u Telašćici niži za devet posto.

Iz tog parka nisu bili voljni tumačiti rezultate - pojasnili su da ključne razloge smanjenog broja dolazaka nautičara nije moguće utvrditi ni paušalno komentirati, ali su potvrdili da su cijene u glavnoj sezoni "korigirane", a u predsezoni su ostale na razini 2022.

Iz cjenika koji su nam dostavili vidi se kako su cijene ulaznica porasle od 20 do 30 posto, ovisno o kategoriji broda. Tako je, recimo, brod od sedam do 11 metara lani za prvi dan plaćao 350 kuna, a sada 452 kune odnosno 60 eura.

Sličan upit kao i Telašćici poslali smo u NP Kornate, a iz odgovora koji smo dobili vidljivo je kako je nautičara u srpnju i tamo bilo manje, iako ne tako drastično.

Prema podacima koje su nam poslali, inidividualnih uplova u srpnju je bilo 2,6 posto manje te 1,4 posto manje posjetitelja, dok su brojke u plusu na razini prvih sedam mjeseci. Na Kornatima ne smatraju da su brojke zabrinjavajuće, niti vide problem u poskupljenju ulaznica. "Kao najvećem morskom zaštićenom području na Mediteranu, nije nam cilj imati veći broj posjetitelja, niti po tome mjerimo uspješnost sezone.

Nju mjerimo time koliko smo uspješno smanjili negativan utjecaj posjećivanja na zaštićeno područje, koliko smo uspješno prenijeli informacije o samim prirodnim vrijednostima ili o održivom suživotu čovjeka i prirode", rekli su te naveli da je cijena ulaznica za individualna plovila porasla samo u razdoblju glavne sezone te kao primjer navode da je ulaznica za plovilo do sedam metara narasla za pet eura.

Podbačaj

Podsjetimo, kako je Jutarnji jučer izvijestio, brojke u nautičkom čarteru u svibnju su podbacile, a predsjednik Udruženja nautičkog turizma pri HGK Paško Klisović rekao je kako su na to, među ostalim, utjecale nerealne cijene u NP-ima i marinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 10:14