PREGLED TJEDNA

Čudan popis stanovništva, Putinovo novo komadanje Ukrajine i googlanje u Hrvatskom saboru

Dodatni kaos unio je i sam Državni zavod za statistiku (DZS) jer je objavio dvije tablice s različitim podacima

Državni zavod za statistiku tvrdi da nije objavio različite podatke

 Cropix/

Oprosti im Bože jer ne znaju popisivati! - zavapio je župnik u Zmijavcima kad je vidio rezultate Popisa stanovništva. Ispada da je u Zmijavcima svega 592 katolika (35,8 posto), a on mjesečno, kaže, potroši i po tisuću hostija! Župnik zna da njegovi sumještani ne idu u crkvu kako bi se najeli, pa sumnja u popisivače. Popis je u startu svima bio čudan jer je po njemu oko 27.000 građana nepoznate narodnosti, a "ostalih kršćana" je 190 tisuća. Dodatni kaos unio je i sam Državni zavod za statistiku (DZS) jer je objavio dvije tablice s različitim podacima! Iako smo ih dokumentirali, tvrde da nisu objavili različite podatke. Pad katolika za 7,3 postotnih poena u deset godina (na 78,97 posto) počeo se analizirati, ali uz zadršku - ako su podaci DZS-a uopće točni. Podacima ne vjeruje ni HDZ-ov koalicijski partner, pa Milorad Pupovac najavljuje da će SDSS reagirati na Popis po kojem je broj Srba u Vukovaru pao ispod 30 posto.

Prvo sudsko ročište povodom afere s namještanjem natječaja u EU projektima zbog koje je u zatvoru završilo 10 osoba - pa i poduzetnik Krešo Petek, bivši HDZ-ov velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić i bivši SDP-ov gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić - okončano je s tri osuđujuće presude. Troje okrivljenika - Zvonko Milas, Tomislav Jelisavec i Katarina Gašparac - nagodilo se s tužiteljstvom, priznalo krivnju, pa im je zatvor zamijenjen ili za rad za opće dobro i novčanu kaznu, ili je kazna uvjetna. Svi su priznali da su po nalogu gradonačelnika namještali poslove za Peteka. Očekuju se i daljnje nagodbe. No, unatoč ovoj velikoj aferi koju su razotkrili europski tužitelji, budući da se projekti financiraju iz EU fondova, samo nekoliko dana prije ove nagodbe, Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave kaznila je velikogoričku VG Vodoopskrbu sa 100.000 kuna, jer su na ponovljenom natječaju koji se bio namještao za Peteka odbili ponudu njegove tvrtke. Gotovo nevjerojatno zvuči da su uvažili sve žalbene navode Petekove tvrtke i naložili VG Vodoopskrbi plaćanje 100.000 kuna žalbenih troškova, koja sada pri odabiru izvođača radova na pročistaču mora uzeti u obzir i ponudu tvrtke za koju se - namještao natječaj.

Cijeloga se tjedna Moskva spremala za ceremoniju potpisivanja "sporazuma o pristupanju novih teritorija Ruskoj Federaciji". Ukrajina i Zapad odbacili su referendume održane u regijama Doneck, Luhansk, Zaporižje i Herson sedam mjeseci nakon ruske invazije nazivajući ih nezakonitim prevarama. Ukrajinci stežu obruč oko Rusa u gradu Limanu koji su Rusi zauzeli u svibnju. Gubitak Limana bio bi veliki poraz za Kremlj - i vojni i politički - jer bi se pokazalo da ruske snage nisu uspjele stabilizirati svoju obrambenu liniju nakon što su izgubile kontrolu nad Izjumom i Kupjanskom. Sve je više sumnji da iza sabotaže u Baltičkom moru - podvodnih eksplozija koje su u ponedjeljak izazvale tri curenja plina na plinovodu Sjeverni tok 1 i 2 - stoji Rusija. Iz Kremlja su poručili kako su takve tvrnje glupe.

I prošlotjedni saborski aktualni sat - vrijeme kada bi, kao, oporbeni zastupnici svojim neugodnim pitanjima trebali matirati predsjednika Vlade - pretvorio se u višesatnu dosadu garniranu lošim forama. Nezadovoljan odgovorima premijera Andreja Plenkovića na zastupnička pitanja, SDP-ov Arsen Bauk poručio je da bi najbolje bilo da ubuduće umjesto Plenkovića u Sabor dođe Google: "Vidimo obrazac na koji premijer odgovara. Vidi tko će mu sljedeći postaviti pitanje, ode na Google, pogleda što je taj zastupnik ranije govorio i onda u tom smjeru priča. Predlažem da ubuduće na njegovo mjesto dođe Google".


*Kroz političku analizu tjedna, koju uređuje zamjenik glavnog urednika Jutarnjeg lista Nino Đula, vode vas naši novinari Goran Penić, Marko Špoljar, Ivanka Toma i Rozita Vuković.


Najbolje političke priče Jutarnjeg lista možete čitati svaki petak u vašem inboxu ako se besplatno pretplatite na naš newsletter

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 13:20