POSTIGNUT DOGOVOR

Croatia Airlines sufinancira avio kartu njemačkim studentima u Osijeku: Hoće li biti popusta i za hrvatske?

Radi se o 52 njemačkih studentata koji studiraju na Medicinskom fakultetu u Osijeku
 Vlado Kos/Cropix

Njemački studenti, njih 52, za koje je ove akademske godine na Medicinskom fakultetu u Osijeku počela nastava na studiju medicine na njemačkom jeziku, od sada će svojim kućama u Njemačku moći letjeti 30 posto jeftinije. Epilog je to dogovora koji su fakultet i Grad Osijek sklopili s Croatia Airlinesom, a koja je 15. studenoga pokrenula svoju redovnu liniju na relaciji Osijek - München.

- Uspostavljanjem studija medicine na njemačkom jeziku, Osijek se stavlja na visoko mjesto i na znanstvenoj karti Europe. Govorimo o 52 njemačka studenta koji će zasigurno ostati povezani s gradom Osijekom, a siguran sam da će neki od njih ostati i raditi u Osijeku. Drago mi je da je inicijativa prihvaćena, na čemu zahvaljujem Croatia Airlinesu, a Medicinskom fakultetu u Osijeku i dekanu dr. Mihaljeviću želim puno uspjeha i u nadolazećim projektima kao što je ovaj – rekao je gradonačelnik Osijeka Ivan Radić.

Slaven Žabo, direktor komercijalnih poslova Croatia Airlinesa, istaknuo je kako su u nacionalnoj aviokompaniji "prepoznali i na inicijativu Grada Osijeka prihvatili ovaj projekt". "Iznimno nam je drago omogućavati takvu prometnu povezanost i nadam se da ćemo u suradnji s Gradom Osijekom, Zračnom lukom Osijek i Osječko-baranjskom županijom taj promet razvijati i dalje", dodao je.

Na novinarsko pitanje hoće li ovakvih popusta biti i za hrvatske studente koji studiraju u inozemstvu, a kojima je takva pomoć možda i potrebnija nego li njemačkim studentima, pogotovo u svjetlu činjenice da tih 30 posto ide na teret hrvatskih poreznih obveznika, Žabo je kratko odgovorio: "Bit će!"

image

Direktor Zračne luke Klisa Ivan Kos i predsjednik Uprave Croatia Airlines Jasmin Bajić

Vlado Kos/Cropix

Zadovoljan je i dekan MFOS-a prof. dr. sc. Ivica Mihaljević.

- Mi nastojimo naše studente što više povezati s Osijekom, da mogu što češće otići u svoju domovinu, ali se i vratiti u Osijek gdje studiraju. Nagodinu upisujemo novu generaciju njemačkih studenata i tako će to biti do šeste godine. Na taj način postižemo i strateški cilj našeg sveučilišta, a to je internacionalizacija. Svakako želimo biti dio europskog obrazovnog prostora, a studijem medicine na njemačkom smo to počeli i ostvarivati – kazao je dekan Mihaljević, koji se, pak, nije istaknuo prilikom predstavljanja gostiju. Tako nije znao kako se točno preziva gospodin Žabo, kojega je nazvao Žeba, a direktora Zračne luke Osijek Ivana Kosa je zamolio da se sam predstavi, očito ne znajući o kome je riječ.

Štoviše, nakon što je Kos rekao kako se zove te koja mu je funkcija, Mihaljević je dodao: "Direktor Zračne luka Franjo Tuđman u Zagrebu" pa ga je Kos ispravio rekavši: "U Osijeku", na što se dekan ispričao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:41