SLIKA HRVATSKE

CRNA KRONIKA LJETA Opljačkano stotine turista, dogodilo se 10 silovanja, najviše ginuli Britanci i Nijemci

Slano, 310714.Jutros u 7.50 na Magistralnoj cesti kod Slanog doslo je do teske prometne nesrece izmedju osobnog automobila i kamiona, pri cemu je poginulo troje britanskih drzavljana. Na fotografiji: Mjesto nesrece, policijski ocevid.Foto: Tonci Plazibat / CROPIX
 Tonči Plazibat / CROPIX

Osim što svake godine sezona počinje turističkim djelatnicima, počinje i lopovima. Sjate se tako u većim jadranskim gradovima, meta su im poglavito turisti. Utabore se na plažama i vrebaju. Tako je i ove godine na području Jadrana, ako je suditi po izvješćima dostavljenima javnosti, nekoliko stotina turista opljačkano na potezu od Dubrovnika do Umaga. Šteta je milijunska. Neki od njih su premlaćeni, a desetak turistkinja i silovano. Nimalo lijepa slika koju smo poslali u svijet, piše Slobodna Dalmacija.

I u drugim turističkim zemljama je tako, brane se turistički djelatnici, dok oni pak malo savjesniji kažu da ih nije briga što se događa u Turskoj i Grčkoj i da se trebamo uspoređivati s boljima, a ne gorima. Hrvatsku turisti biraju jer je sigurna destinacija, džepara i kriminalaca nema ni približno kao, primjerice, u susjednoj Italiji, stoga bi i trebalo održati takav stupanj sigurnosti.

"U Hrvatskoj su civilni neredi rijetki, međutim možete naići na povremene štrajkove, kao i prosvjede. Građanima SAD-a preporučujemo da zaobiđu takve događaje. Kriminal s nasilnim posljedicama je također rijedak, ali je bilo napada koji su motivirani rasnim i drugim predrasudama. Čuvajte svoju imovinu na javnim mjestima. Kao i u drugim zemljama, ako pokazujete koliko ste bogati, to može povećati vaše šanse da postanete meta napada. Upozoravamo građane da izbjegavaju tzv. noćne klubove za gospodu. Naime, strancima su ispostavljeni golemi računi, nekada i u tisućama dolara, a potom se prijetilo onima koji nisu željeli platiti. Također, djevojke u dijelu tih objekata su žrtve trgovine ljudima", navodi američka vlada, te daje i naputak svojim građanima kako se ponašati u Hrvatskoj. "Kada boravite u Hrvatskoj, vi ste pod njenim zakonima. Ako prekršite zakon, vaša američka putovnica vam neće pomoći da izbjegnete uhićenje."

Kanadska vlada, pak, svoje državljanje upozorava da se čuvaju džepara u turističkim mjestima, kao i da izbjegavaju stadione za vrijeme utakmica jer navijači znaju biti nasilni i opasni. Kanadska vlada upozorava i da su pojedine hrvatske ceste jako loše, uske i nisu dobro održavane, a preko ljeta se bilježe goleme gužve. Upozorava se strance i da ne prihvaćaju hranu i piće od nepoznatih jer mogu sadržavati omamljujuću drogu, a žrtva zatim biva opljačkana ili silovana. Kanađani također upozoravaju da se turisti trebaju držati zakona koji vladaju u RH, a napominju i da je danas 1700 Kanađana diljem svijeta zatvoreno zbog raznih kaznenih i prekršajnih djela, mahom vezanih uz drogu.

U Veleposlanstvu Velike Britanije navode da su nasilje i kriminal u Hrvatskoj dosta rijetki, ali baš kao i Amerikanci na prvome mjestu upozoravaju svoje građane da ne idu u sumnjive noćne klubove, napose one namijenjene gospodi, i striptiz-barove. Upozoravaju i na krađe u turističkim mjestima. No, Britanci apeliraju i da turisti ne idu u hrvatske planine sami i izvan označenih staza, navode da se vrijeme može brzo promijeniti. Ističu i da je na cestama bilo banda koje su zaustavljale svoje automobile, glumili su da trebaju pomoć, turisti bi stali, a onda bi ih opljačkali. Britanci upozoravaju i na prometne nesreće u Hrvatskoj, navodeći da je u Britaniji prosjek od 2,8 smrti u prometu na 100 tisuća stanovnika, dok je u Hrvatskoj to 8,9.

Najveći sigurnosni događaj za policiju u Dalmaciji sigurno je Ultra festival, stoga smo Paška Ugrina, voditelja Odjela za prevenciju PU splitsko-dalmatinske, pitali kakvi su planovi policije za sljedeće godine jer organizatori tog događaja najavljuju još veći broj gostiju.

- Policija je spremna odgovoriti na sve izazove u situacijama nastavka i rasta festivala. Suradnja s organizatorom iznimno je dobra, ali traži nadogradnju uvjetovanu iskustvom. Bez obzira na zakonske uvjete viđenje policije ide u pravcu bolje i veće organizacije pratećih službi, komunikacije u zoni događanja i široj zoni, nastavaka uključivanja lokalne zajednice - ističe Ugrina.

Po forumima i među partijanerima navodi se da nisu baš zadovoljni kako je policija privodila i pretraživala pojedince. Naime, tvrde da bi se represivne akcije trebale najviše odnositi na dilere, a ne partijanere. Tvrde da su svjesni da se posjetitelje mora pretražiti pri ulazu na stadion, ali im smeta, kažu, što ih se zaustavljalo i na samom stadionu, tražilo ih se da izvade stvari iz džepova i ometalo ih se u uživanju u glazbi. I stiču i da su pretresi bili i izvan stadiona, te na Hvaru. Za usporedbu navode druge festivalske destinacije (Barcelona, Tumorowland u Belgiji) gdje policija i redari kontroliraju ulaz, ali se represivne akcije ne odnose na partijanere tijekom samog festivala.

- Službenih predstavki ili prigovora na rad policije nije bilo. Policija je poduzela brojna postupanja sukladno svojim ovlastima što je rezultiralo i velikim brojem zapljena droge, ali i uhićenjem većeg broja osoba. Znakovito je da u predmetnim događanjima policija bilježi izuzetno veliki broj pohvala, Razlog je vidljivost i dostupnost policije i mogućnost kontakta po svim pitanjima, pružanje općih informacija pa i u situacijama izdavanja upozorenja - zaključuje taj policajac i navodi da PU splitsko-dalmatinska bilježi 2013. godine smanjenje broja kaznenih djela za 18% u odnosu na 2012. ili 27,5 % u odnosu na dvadesetogodišnji prosjek. Napominje i da je od početka lipnja do kraja kolovoza zabilježen pad imovinskog kriminaliteta na štetu stranih državljana sa 377 u 2012. na 334 u 2013. godini. Bilježi se i pad prometnih nesreća u kojima su sudjelovali strani državljani - sa 318 u 2012. na 214 u 2013.godini – kaže Ugrina.

Kakvi su pokazatelji iz ove turističke sezone, pitali smo Ugrinu.

- Trend smanjenja broja kaznenih na razini Policijske uprave i grada Splita je nastavljen, iako smo samo u kolovozu na području naše županije imali oko 700 tisuća turista. Može se izdvojiti 361 imovinsko kazneno djelo. U periodu od 1. lipnja. do 31. kolovoza policija bilježi deset slučajeva utapanja pod različitim okolnostima od ronjenja do zatajenja rada srca - kaže taj policajac navodeći da imovinski kriminalitet dominira.

- Novi pojavni oblik su krađe bicikla veće vrijednosti. Učestale su i krađe na plažama. U manjem broju bilježe se i prijave težih kaznenih djela od silovanja, nanošenja težih tjelesnih ozljeda do teških krađa s većom materijalnom štetom u kojima su pretežito zastupljene osobe mlađe životne dobi - navodi načelnik.

U policiji navode da naše turiste često pljačkaju i \'osobe sa strane\', dakle drugi stranci koji su došli uz zemalja u okruženju.

- Intenzitet njihova djelovanja potvrđen je i u razriješenim kaznenim djelima džepnih krađa, provala u domove, krađa iz turističkih objekata te raznih vrsta prevara - navodi Ugrina, ističuči da se promijenila i slika gostiju u Splitu.

- Posebni fokus interesa policije su osobe mlađe životne dobi i njihova sigurnost. Tu su izraženija rizična ponašanja, poput primjerice konzumacije alkohola, koja uvjetuje povećanu ugrozu. U tim slučajevima nije dovoljna samo policija, potrebno je sudjelovanje i turističkih radnika koji će pružiti siguran prijevoz mladim turistima, ukazati im na sve opasnosti - kaže Ugrina navodeći i da imaju učestale kontakte s veleposlanstvima i konzulatima.

IZ OVOLJETNIH POLICIJSKIH DOSJEA - Provale, krađe, prijevare...

- Lopov u Makarskoj ušao u apartman i ukrao 8000 kuna.

- Na plaži u Okrugu Gornjem Mađarima ukradena torba sa stvarima. Šteta je 10 tisuća kuna.

- Nepoznati počinitelj ukrao dva prijenosna računala iz ugostiteljskog objekta u Nepotovoj ulici u Splitu, na štetu dvoje norveških državljana.

- Na Visu zabilježena krađa mobitela, fotoaparata i novca s plaže, šteta je 15 tisuća kuna.

- U Okrugu Gornjem nepoznati počinitelj je ušao u apartman u prizemlju obiteljske kuće, kojim se koristio 45-godišnji državljanin Austrije, te mu je odnio 20 tisuća kuna.

- U Trogiru i Segetu Donjem ukradeno više vrijednih bicikala stranim državljanima. Šteta je 40 tisuća kuna.

- Nepoznati počinitelj u Splitu provalio u osobno vozilo toyota yaris, njemačkih nacionalnih oznaka, pa ukrao predmete u vrijednosti od 10 tisuća kuna.

- Nepoznati počinitelj provalio u apartman u Jadranskoj ulici u Gradcu i pokrao Poljaka i Slovaka, oštetivši ih za 15 tisuća kuna.

- Na plaži u uvali Bačvice u Splitu, nepoznati počinitelj je iskoristio nepažnju 19-godišnjeg državljanina Velike Britanije, te mu ukrao ruksak s novcem i drugim predmetima, koji je naknadno pronađen odbačen u blizini mjesta događaja. Naravno, bez novca koji je bio u njemu.

- Na Trgu Ivana Pavla II. u Trogiru, nepoznati počinitelj je iskoristio nepažnju 35-godišnje državljanke Južne Koreje, te joj ukrao ruksak s novcem, digitalnom kamerom i drugim predmetima. Materijalna šteta iznosi 17.000 kuna.

- Nepoznati počinitelj iskoristio nepažnju 21-godišnje državljanke Australije, te joj s terase ugostiteljskog objekta na Šetalištu fra Jure Radića u Makarskoj, ukrao ruksak s prijenosnim računalom, mobitelom i drugim predmetima.

- Na Obali kralja Tomislava u Makarskoj nepoznati počinitelj je ukrao novac i druge predmete s broda u vlasništvu 70-godišnjeg državljanina Finske.

- U mjestu Igrane, na plaži, nepoznati počinitelj je iskoristio nepažnju i odsutnost 31-godišnjeg državljanina Slovačke, koji se nalazio u moru, te mu odnio torbu s mobitelom.

- Na području Bačvica dvojici državljana Nizozemske prišla su dva nepoznata počinitelja i uz prijetnju noža odnijeli im nakit.

...ostatak pročitajte u Slobodnoj Dalmaciji.

Na našim cestama najviše ginu Britanci i Nijemci

U prvih devet mjeseci ove godine, prema statistici Prometne policije, poginula su 23 stranca, 226 ih je teško ozlijeđeno, a lakše 720.

ALBANCI (2 teško, 22 lakše ozlijeđena)

AUSTRALCI (3 teško, 6 lakše ozlijeđena)

AUSTRIJANCI (4 poginula, 12 teško, 45 lakše ozlijeđena)

BH državljani (3 poginula, 17 teško i 81 lakše ozlijeđen)

BUGARI (3 teško, 4 lakše ozlijeđena)

ČESI (2 poginula, 4 teško, a 17 lakše ozlijeđena)

FRANCUZI (1 poginuo, 4 teško, a 24 lakše ozlijeđena)

TALIJANI (25 teško i 80 lakše ozlijeđena)

KOSOVLJANI (3 teško i 14 lakše ozlijeđena)

MAĐARI (1 poginuo, 9 lakše i 18 teže ozlijeđena)

MAKEDONCI (4 teško i 5 lakše ozlijeđenih)

NIZOZEMCI (5 lako i 17 teško ozlijeđenih)

NIJEMCI (3 poginula, 36 teško, a 113 lakše ozlijeđena)

POLJACI (8 teško, 28 lakše ozlijeđena)

RUMUNJI (2 teško, 5 lakše ozlijeđena)

DRŽAVLJANI SAD-a (2 teško, 16 lakše ozlijeđena)

SLOVENCI (4 poginula, 30 teško i 65 lakše ozlijeđenih)

SLOVACI (6 teško i 10 lakše ozlijeđenih)

SRBIJANCI (1 poginuo, 11 teško i 32 lakše ozlijeđena)

ŠVICARCI (5 teško i 21 lakše ozlijeđena)

TURCI (1 teško i 5 lakše ozliježena)

BRITANCI (3 poginula, 7 teško i 29 lakše ozlijeđena)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 01:00