‘ANTIKRŠĆANSKA ZABAVA‘

Crkva Holywinom uzvraća na Halloween: ‘Neka pogani luduju, mi ćemo bdjeti i moliti!‘

Kršćani uzvraćaju udarac i održavaju Holywin - molitveno bdijenje, uglavnom mladih ljudi, koji se u svojim prisjećaju svojih pokojnih
Don Josip Ulić.
 Nikola Vilic/cropix

"Došlo je ono doba godine kada se u jednom napuštenom atomskom skloništu okupljaju najstrašnije nemani, vještice, vukodlaci, duhovi, vampiri, klaunovi... Svi oni bude se na nabrijavajuće ritmove naših DJ-eva. Nemoj propustiti priliku za cjelonoćnu zabavu uz naše DJ-eve koji će osigurati ludu i nezaboravnu atmosferu!"

Tako glasi jedan od nebrojenih sličnih poziva na partyje diljem zemlje u noći uoči kršćanskog blagdana Svih svetih, koji ni ove godine neće propustiti brojni zaljubljenici u "spooky" insignije – Noć vještica ili širom svijeta poznati Halloween koji je u nas posljednjih godina uhvatio prilično korijena, ušavši na ove prostore na krilima uzora iz SAD-a, piše Slobodna Dalmacija.

image
Frederic J. Brown

Vještice, sablasti, gotičari, "rekreativci" kojima se silno simpatičnima čine bundeve, svijeće i slični detalji, tko god, na svoje će doći već ove subote jer, kako smo se mogli uvjeriti na brojnim internetskim stranicama, ove godine Halloween partyji održavat će se čitav vikend – sa subote na nedjelju i s nedjelje na ponedjeljak, a negdje su već počele i manifestacije tipa "Halloween tjedan".

"Vještice, vampiri, duhovi, zombiji i ostala ekipa poharat će plesni podij i njihati se u ritmovima salse, bachate i kizombe", "Na repertoaru je sva glazba, od Rammsteina do Saše, Tina i Kedže", "U jezivom ambijentu izmjenjivat će se odlična glazba i strašno dobra atmosfera, popusti na određene boce žestokih pića, tako da nema potrebe da nekome pijete krv", "Scary Night party uz balkansku glazbu", "Halloween u duhu Squid Gamea uz natjecanje u tradicionalnim igrama" – samo su neki od poziva brojnih klubova, kafića, ho(s)tela koji se trude što kreativnije ovaj vikend dočekati neobične goste.

Korona, doduše, divlja Hrvatskom, ni vremena nisu što su nekad bila, pa će na partyje moći ponajprije vještice, zombiji i ostali "mračnjaci" koji su cijepljeni. Naime, na gotovo svim pozivnicama i plakatima za tu večer navedeno je kako se na partyje može ući samo s COVID potvrdama, ali postoji opcija i za one druge – na ulazima će moći obaviti brzo antigensko testiranje koje će neki klubovi, primjerice, naplaćivati 30 kuna.

image
Frederic J. Brown

Nasuprot Halloween partyjima i ove će se godine, također u obje večeri vikenda, u crkvama diljem Hrvatske – od Slavonije, Istre, Zagorja, Like do Dalmacije – ali i u župama po Bosni i Hercegovini, Srbiji, hrvatskim katoličkim misijama u Njemačkoj, održati tradicionalni "Holywin – svetost pobjeđuje". To je molitveno bdijenje, uglavnom mladih ljudi, koji u svojim župama u noći uoči blagdana Svih svetih kroz molitvu, slavljenje svetih misa, ispovijed, koncerte, prisjećanja na živote svetaca ulaze u blagdane na koje se kršćanski svijet prisjeća svojih pokojnih.

O tome što Holywin jest i koji mu je smisao govori za Slobodnu don Josip Ulić, svećenik iz Župe svetog Spasa na splitskim Mejašima, koja će i ove godine organizirati Holywin bdijenje.

image
Don Josip Ulić.
Nikola Vilic/cropix

– Netko može kazati da je Holywin nastao kao katolički odgovor na silno marketinški propagiran poganski blagdan Halloween ili Noć vještica koji je izravno suprotstavljen katoličkoj tradiciji, o čemu je Crkva govorila u više navrata. Vatikan je tako još 2009. godine odlučio stati na kraj rastućoj popularnosti Noći vještica, označivši to slavljenje antikršćanskim i opasnim – objašnjava don Josip.

– Dakle, za Crkvu kada je u pitanju Noć vještica nema mjesta za nikakav liberalizam i priče kao što su "Ma, nama je to samo zezancija". Nema toga. To je antikršćansko i to treba odbaciti. i to je istina. Papa u miru Benedikt XVI. također je u više navrata oštro kritizirao ovaj, kako on reče, "antikršćanski" festival – dodaje don Josip.

–​ Holywin je prvenstveno bdijenje mladih uoči blagdana Svih svetih. Ta lijepa tradicija je kroz godine iščezavala, pa se kroz ovaj događaj želi još jednom podsjetiti na nju. Naime, nekad su katolici uoči velikih svetkovina noć prije bdjeli i molili. Sveto misno slavlje središnji je dio našega okupljanja na Mejašima, nakon čega se govori o životima svetaca kao dodatni poticaj i podsjetnik da svetost uvijek pobjeđuje – odatle i naziv Holywin. Dakle, to bdijenje je važno jer nas podsjeća da svetost uvijek pobjeđuje – kaže don Josip.

image
Julio Cesar Aguilar

Ističe kako Holywin želi mlade, uoči blagdana Svih svetih, pozvati na radosno zajedništvo, bdijenje i molitvu. Putem mise, klanjanja, skečeva, želi im se pokazati da i oni mogu, i da su pozvani, biti sveti, kaže on.

– Zato se na taj dan na poseban način i na različite načine prikazuju životi svetaca, kako bi se pokazalo da su i sveci bili obični ljudi, slabi i grešni, ali i da je potrebno biti ustrajan u vjeri, strpljiv, ponizan, svjedočiti svoju vjeru drugima, ljubiti, opraštati – poručuje don Josip.

Poručio je kako će u Župi svetog Spasa na Mejašima program započeti svetom misom u nedjelju u 18 sati, nakon čega u 19 sati slijedi predavanje o svetosti, a sve će se završiti klanjanjem i slavljenjem pred Presvetim sakramentom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 11:21