AFERA INA

Ćorić: ‘Plenković ni u jednom trenutku nije dao nalog za zatvaranje rafinerije Sisak. Neću doći na saslušanje‘

Saborsko Antikorupcijsko vijeće za sutra je zakazalo javno saslušanje vezano uz upravljanje INA-om

Tomislav Ćorić

 Robert Fajt/Cropix/Cropix

Saborsko Antikorupcijsko vijeće za četvrtak je zakazalo javno saslušanje vezano uz upravljanje Inom. Jedan od prozvanih, bivši ministar Tomislav Ćorić, u ekskluzivnom razgovoru za Dnevnik HTV-a, otkrio je zašto neće doći na sjednicu.

Između ostalog je istaknuo da u memorandumu o izvozu hrvatske nafte u Mađarsku nema ništa sporno te da je zatvaranje Rafinerije Sisak bio opravdan potez.

- Premijer Andrej Plenković nikada, ni u jednom trenutku, nije dao nalog niti za zatvaranje rafinerije Sisak, niti za slanje hrvatske nafte prema Mađarskoj. Memorandum je potpisan u kolovozu 2018. i njime je bilo dogovoreno, odnosno načelno podržano od strane Ine i Janafa suradnja na nekoliko polja. Jedan od njih je povezivanje Sisačke rafinerije s Janafovim terminalom u Sisku, rekao je Ćorić.

Istaknuo je i kako predstavnici MOL-a nisu lobirali da se taj memorandum potpiše.

- Taj memorandum iz perspektive Ine je komuniciran kao logiačn. Ini je trebao dodatni manipulativni prostor za naftu, a s druge strane Janaf tim memorandumom, izgradnjom cijevi između skladišta terminala u Sisku dobio je potencijalno veći protok kroz svoj naftovod, rekao je.

Na upit kako je to dobro za Hrvatsku, s obzirom da se ovakvim dogovorom povećava prihod i dobit Mola, jer će se nafta proizvoditi u njihovim rafinerijama, a gasi se sisačka rafinerija, odgovorio je:

- U trenutku kad sam preuzeo funkciju ministra zaštite okoliša i energetike, sisačka rafinerija radila je na razini kapaciteta od 30 posto, a riječka nešto više od 70 posto. Gašenje sisačke rafinerije odluka je Ine koja je na taj način, prije svega, htjela izbjeći daljnje ponavljanje negativnih poslovnih rezultata koji su kreirani radom sisačke rafinerije i koncentraciju prerade nafte na području rafinerije u Rijeci koja svojim kapacitetima i više nego premašuje potrebe hrvatskog tržišta, istaknuo je Ćorić, dodavši kako su takve odluke bile racionalne.

Istaknuo je i kako se neće odazvati na sutrašnje javno saslušanje koje je zakazalo Saborsko antikorupcijsko vijeće.

- Ja prije svega poštujem instituciju Hrvatskog sabora, ali sutra i prekosutra sam odsutan iz RH. Ali da to i nije slučaj, ta rasprava je organizirana kako bi se raspravile lažne teze u tjedniku koji tjednima širi laži u kontekstu Ine odnosno rubnih pitanja. S druge strane, tu raspravu bi trebao voditi čovjek koji nema niti moralni niti ljudski kredibilitet da to čini. Ja na tom mjestu nemam namjeru sudjelovati, rekao je Ćorić potvrdivši da misli na Nikolu Grmoju.

Osim Ćorića, na saslušanje su pozvani premijer Andrej Plenković, bivša zamjenica predstojnika Ureda premijera Tena Mišetić te nekadašnji čelnik Janafa Dragan Kovačević, koji je zasad jedini potvrdio dolazak. Dok vladajući tvrde da saslušanje pri Antikorupcijskom vijeću nije sukladno zakonu, oporba smatra da je riječ o pokušaju skrivanja posljedica afere, a o svemu bi rano ujutro trebao odlučiti Odbor za Ustav.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:18