MINISTROVA REAKCIJA

Ćorić objašnjavao zašto Hrvatska odustaje od kupnje dionica Ine: ‘Nije riječ o manevru, imali smo novac‘

Ina će ove godine imati dobar rezultat, prije svega zbog porasta cijena goriva, smatra Ćorić

Tomislav Ćorić

 Goran Mehkek/Cropix

Nakon sjednice Vlade na konferenciji za novinare ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić predstavio je odluke Vlade.

Istaknuo je da će odluka o zahtjevu protiv arbitražnog pravorijeka izazvati najveći odjek. “Uputit ćemo zahtjev protiv arbitražnog pravorijeka iz 2016. godine. To će se dogoditi pred švicarskim saveznim Vrhovnom sudom. Analizirali smo postupke RH i Vrhovnog suda od prije mjesec dana”, rekao je za N1.

“S obzirom na novonastale okolnosti i da RH zahtijeva reviziju arbitrarne odluke iz 2016., proces s mađarskom stranom – MOL-om, će se od sada do okončanja zaustaviti.”

Rok za pokretanje postupka revizije je 8. veljače 2022. godine, dodao je.

“Mi ćemo to pokrenuti početkom siječnja. U prošlom slučaju je taj proces trajao 8-9 mjeseci, dakle očekujemo odgovor do kraja godine”, istaknuo je Ćorić.

Na pitanje radi li se o kupovanju vremena, ministar kaže kako nije riječ o manevru jer je Hrvatska za realnu otkupnu cijenu imala novac. Što se tiče ove naše pravne akcije, ona je rezultat pravomoćne presude Vrhovnog suda RH i nastanka novih okolnosti za koje držimo da bi mogle promijeniti našu poziciju u postupku. Ako dođe do revizije, ako Vrhovni sud potvrdi našu poziciju, tada kreće novi arbitražni postupak”, rekao je.

“Ina će ove godine imati dobar rezultat, prije svega zbog porasta cijena goriva”, smatra Ćorić.

Rekao je da se od otkupa Ine nije odustalo zbog ulaska u eurozonu. “Hrvatska i Mađarska snaga nisu se mogle dogovoriti oko otkupa cijene. Nismo pronašli zajednički jezik”, rekao je, dodavši da ne može otkriti cijene.

Dođe li do poništenja ugovora iz 2019., to pretpostavlja vraćanje na postavke iz 2003. godine. Ne može se dogoditi da izbrišemo proteklih 18 godina suradnje. Poništenje bi dalo puno veći manevarski prostor Hrvatskoj u upravljanju Ine, kaže Ćorić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 05:48