ŠTO NAKON NOVOG FIJASKA

Članstvo u masonskoj udruzi DOV-u smeta samo u slučaju Dražena Jelenića

Vrhovni sud ovih je dana odlučio da članstvo u legalnim udrugama građana ne može biti argument za "otkaz"

Dražen Jelenić

 Damjan Tadić/Cropix

Nakon što je Vrhovni sud ovih dana po drugi put prihvatio žalbu zamjenika Glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića i ukinuo odluku DOV-a o njegovom razrješenju s državnoodvjetničke dužnosti, postaje sve izvjesnije da bi pokušaj Glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek da svog zamjenika zbog članstva u masonskoj organizaciji zauvijek protjera iz DORH-a mogao završiti fijaskom.

Vrhovni sud je u odluci kojom je po drugi put ukinuo odluku Državnoodvjetničkog vijeća o Jelenićevu razrješenju, kao ključni argument naveo činjenicu da hrvatska država zakonom, ni bilo kojim drugim propisom nije ograničila državnim odvjetnicima ustavno pravo na slobodu udruživanja, pa ni pravo da slobodno stupaju u članstvo masonske udruge koja je registrirana u Hrvatskoj.

Kako ni jedan zakon ne propisuje da je državnoodvjetnička dužnost nespojiva s članstvom u slobodnim zidarima, istaknuo je Vrhovni sud, nema pravnog temelja da se Jelenića zbog članstva u toj organizaciji kažnjava otkazom. Vrhovni je sud u odluci istaknuo i da je Europski sud za ljudska prava iz istog razloga već donio presude u korist talijanskih sudaca koji su tužili svoju državu jer zbog članstva u slobodnim zidarima nisu mogli napredovati te podsjetio DOV da su stajališta koja je zauzeo taj sud obvezujuća i za hrvatska tijela vlasti pa time i za DOV.

Ako se ti argumenti imaju na umu, čini se da DOV, kad po treći put bude odlučivao o zahtjevu Glavne državne odvjetnice za Jelenićevim razrješenjem, neće imati manevarskog prostora nego da njezin prijedlog odbije i Jelenića ostavi na njegovom radnom mjestu jednog od zamjenika Zlate Hrvoj Šipek.

Istječe im mandat

Uz to, mandat sadašnjeg saziva DOV-a kojem je na čelu šef kaznenog odjela DORH-a Darko Klier i čije je dvije odluke o slučaju Jelenić Vrhovni sud ukinuo, na isteku je. Sedam novih članova DOV-a iz državnoodvjetničkih redova izabrano je u studenom, a prisegu će položiti krajem siječnja iduće godine pa će novu odluku o slučaju Jelenić vjerojatno donijeti novi saziv DOV-a.

Dražen Jelenić je već godinu i osam mjeseci pod suspenzijom, što znači da mu je do okončanja ovog postupka kojeg je pokrenula Zlata Hrvoj Šipek zabranjeno dolaziti na posao, zabranjeno mu je obavljati i neki drugi posao, a dotle prima pola ranije plaće, što iznosi 11.100 kuna. Odbio je komentirati odluku Vrhovog suda kojem je prihvaćena njegova žalba. Komentar će nam, kaže, dati kad ovaj postupak napokon završi.

Mnogi se u pravničkim krugovima pitanju što zapravo stoji iza upornog pokušaj Zlate Hrvoj Šipek da iz DORH-a izbaci Jelenića. Naime, njegov slučaj nije iskorišten kao povod da se raščisti važno pitanje - smiju li državni odvjetnici, pa i suci, biti članovi masonske ili bilo koje druge organizacije čije je članstvo tajno? Ako ne smiju, zašto njegov slučaj nije iskorišten kao povod da se državnim odvjetnicima članstvo u organizacijama s tajnim članstvom zabrani?

Ne traže zabranu

U zadnjih godinu i osam mjeseci koliko je proteklo od pokretanja postupka za Jelenićevo razrješenje, u Saboru se mijenjao i dopunjavao i Zakon o Državnom odvjetništvu i Zakona o Državnoodvjetničkom vijeću. Iako u radnim skupinama za izmjene tih zakona sjede i državni odvjetnici, nitko od njih nije predložio da se u navedene zakone, kad se već mijenjaju, ugradi odredba kojom bi se državnim odvjetnicima izričito i jasno propisala zabrana članstva u masonima i drugim organizacijama s tajnim članstvom. Niti Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek koja iz DORH-a želi izbaciti Jelenića nije takvu zakonsku izmjenu inicirala.

U Jelenićevu stegovnom spisku može se pronaći jedan zanimljiv dokument. To je pisani odgovor Ministarstva pravosuđa i uprave kojem je na čelu Ivan Malenica, poslan Jelenićevoj odvjetnici Vesni Alaburić. Odvjetnicu je zanimalo namjerava li ministarstvo zakonski urediti pitanje članstva državnih odvjetnika u slobodnim zidarima. Dobila je odgovor da ministarstvo nema namjeru donositi propis kojim bi državnim odvjetnicima zabranilo članstvo u slobodnim zidarima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 16:54