HNB TRAŽI HITNU PROVJERU

Članica Komisije za odabir prijedloga dizajna eura: ‘Kako je to moguće? Jednostavno!‘

‘Cijeli proces je točno tako bio oblikovan i profesionalan rezultat bi bio incident‘, smatra Ira Payer

Ira Payer, motiv kune na kovanici eura, Stjepan Pranjković

 Cropix

Hrvatska narodna banka (HNB) konzultirat će se sa stručnjacima za intelektualno vlasništvo zbog slučaja s dizajnom hrvatske kovanice od jednog eura, dok autor fotografije, koju je po svemu sudeći koristio pobjednik natječaja za dizajn, očekuje naknadu za korištenje svog autorskog djela.

Stjepan Pranjković, podsjetimo, pobijedio je na natječaju za dizajn hrvatske kovanice od jednog eura, za što je dobio nagradu od 70.000 kuna, no vrlo brzo doznalo se da je kuna na toj kovanici gotovo identična onoj na fotografiji škotskog fotografa Iaina H. Leacha. Afera se dodatno razbuktala i kada je u javnost dospjela dizajnerova prepiska na Facebooku gdje je u jednog grupi tražio pomoć oko obrade fotografija jer "dizajniram neke kovanice i trebaju mi svjetlosni efekti kako bih dobio metalni izgled fotografije".

Dizajneri jamčili da su autori

U samom HNB-ovom natječaju jasno je stajalo da "prijedlog dizajna naličja eurokovanica mora biti originalna intelektualna tvorevina nastala isključivo za potrebe naručitelja i ne smije biti opterećen pravima drugih ni vrijeđati tuđa autorska prava", a dizajneri koji su se prijavljivali na natječaj potpisivali su izjavu pod materijalnom i kaznenom odgovornošću u kojoj između ostalog potvrđuju da je autorsko djelo njihova originalna intelektualna tvorevina nastala isključivo za potrebe natječaja, te da autorsko djelo nije opterećeno pravima drugih osoba, u vezi s tim izjavljivali su da je isključivo njihova odgovornost u slučaju da autorsko djelo vrijeđa prava drugih osoba.

Sam dizajner obvezao se na sebe preuzeti eventualne zahtjeve drugih osoba koje bi one postavljale u vezi s autorskim djelom jer je "isključivo odgovoran u slučaju da autorsko djelo vrijeđa prava drugih osoba".

Valentina Wiesner, predsjednica Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava, koje štiti i prava fotografa, smatra kako su u ovom slučaju neprijeporno povrijeđena autorska prava, jer Leach kao fotograf izvornika, samim činom stvaranja autorskog djela uživa pravo na zaštitu koje se ne treba dodatno potvrđivati.

- Autorska su djela zaštićena per se, a ovdje su povrijeđena i moralna i materijalna prava. Moralna povredom prava na priznanje autorstva: Leach nije naveden kao autor, ali i pravo na poštovanje autorskog djela koje obuhvaća zaštitu od deformiranja, sakaćenja i sličnog naruženja. Ako je posrijedi neznatna izmjena, onda povreda ne obuhvaća i kršenje prava na poštovanje autorskog djela, no te bi finese trebao utvrditi vještak - pojašnjava V. Wiesner.

Imovinska prava

Kad su posrijedi imovinska prava, dodaje, osim što je Stjepan Pranjković dobio i konkretnu izdašnu nagradu u novcu, povreda se odnosi i na preradu koja obuhvaća distribuiranje, umnožavanje, uključujući fiksiranje na materijalnu ili drugu podlogu, u ovom slučaju kovanicu, te činjenje dostupnim javnosti.

- Iako Britanija nije članica EU, stranci su zaštićeni prema načelu stvarne uzajamnosti, ako ne postoje preuzete obveze na temelju međunarodnih ugovora - kaže.

Ira Payer, jedna od članica Komisije za odabir prijedloga likovnog rješenja za hrvatski euro ispred Hrvatskog dizajnerskog društva, na svojem Facebook profilu pojasnila je kako se moglo dogoditi da je na kovanici s motivom kune zapravo samo izrezana fotografija s photoshop filterom, odnosno kako je moguće da "dizajn kovanica" zapravo uopće nije dizajn, a jest improvizacija.

- Odgovor je jednostavan: cijeli proces je točno tako bio oblikovan i profesionalan rezultat bi bio incident - poručila je Ira Payer, te opisala cijeli proces:

1300 svakojakih radova

- Kad Hrvatsko dizajnersko društvo provodi natječaj, traži se natječajni rad koji zadovoljava standarde, propisan je sadržaj, prezentacija ima 20-ak stranica, jasan je koncept i sustav, jasno je što su reference, što je interpretacija, i uglavnom je jasan cijeli proces kako se do rješenja došlo. Ukratko, žiri ima pred sobom cjeloviti projekt. U žiriju su i dizajneri i naručitelji, o svakom radu se diskutira, svatko govori o onom segmentu o kojem zna najviše. Budući da se traži ozbiljan natječajni rad, na natječaj stigne oko 10 do 40 radova. To znači da je jedan razumni broj autora uložio vrijeme, znanje i resurse u taj rad, a žiri će se ozbiljno posvetiti svima i odabrat će ono što je po njihovom mišljenju najbolje. No, u ovom slučaju natječaj je provodio HNB, a Komisija za novac nije željela implementirati ništa od naše pozitivne natječajne prakse. Željeli su da se na natječaj jave svi koji to požele i pošalju po jedan A4 list papira s bilo kako nacrtanom kovanicom i par riječi objašnjenja ako je potrebno. Takvih - svakojakih - radova stiglo je više od 1300. U tom moru svega i svačega bilo ih je vrlo malo u kojima se prepoznala profesionalna ruka, odnosno - dizajn.

Službenog žirija nije bilo, već je povjerenstvo koje je prethodno sudjelovalo u odabiru motiva, a u koje je mene imenovao HDD, kao svoju predstavnicu i u kojem je 16 osoba iz raznih institucija, dobilo zadatak pregledati svih više od 3001 radova i dodijeliti bodove kako bi se napravila rang lista od devet radova po motivu i kako bi po devet radova za svaki motiv bilo dostavljeno glavnoj Komisiji za novac. Komisija za novac je potom odlučila o nagradama, o kojima smo saznali iz medija.

Organizator nije prihvatio sugestije o promjeni propozicija, nije prihvatio ni moju pomoć niti HDD-a (koji im je i dodatno pisao).

Također nisu uvažili moj apel da se organizira barem jedna sjednica na kojem će se svi radovi staviti na stol i prodiskutirati uži izbor jer se ne može dozvoliti da Komisija za novac odlučuje o nagradama na taj - sasvim pogrešan - način, i da bira među radovima za koje je iz aviona jasno da ne barataju osnovnim pravilima struke. Nije uvaženo, napisala je Ira Payer.

HNB: Hitna provjera idejnog rješenja

O svemu su se kratko oglasili i iz Hrvatske narodne banke.

- Nastavno na medijske napise, Komisija za novac hitno je pristupila provjeri idejnog rješenja hrvatske strane eurokovanice s motivom kune. Po završenoj provjeri, Komisija će o svojoj odluci informirati javnost, naveli su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 20:45