ZEMLJA PIVOPIJA

Radleri digli prodaju piva na 3,5 milijuna hektolitara godišnje!

 Boris Arbanas/Cropix

Svaki stanovnik Hrvatske godišnje popije 82 litre piva, što nas po potrošnji tog pića svrstava na deseto mjesto u Europi, među takozvane pivske zemlje. Riječ je o podacima za 2011., kada je u Hrvatskoj konzumirano više od 3,5 milijuna hektolitara piva, a ostvaren je i financijski promet od oko 3,5 milijardi kuna! No, Hrvatima je pivo uglavnom ljetno piće, pa se tako u lipnju, srpnju, kolovozu i rujnu ostvari 45 posto godišnje prodaje piva.

Utjecaj na prodaju

Rezultati istraživanja, koje su na uzorku od 481 ispitanika starijih od 15 godina proveli magazin JA trgovac i agencija Hendal, pokazuju da se pivsko tržište oporavlja nakon trogodišnjeg pada. Tržište je zabilježilo rast od čak 6,8 posto u odnosu na 2010. godinu. Pivo je, napominje se, treće najpopularnije piće na svijetu, nakon kave i čaja, te godišnje u svijetu milijarda konzumenata popije više od 130 milijardi litara piva.

Stručnjaci smatraju kako je glavni razlog pozitivnog trenda ispijanja piva u Hrvatskoj dobra turistička sezona, no spominju se i brojni noviteti na pivskom tržištu, naročito piva s voćnim okusom, radleri, koji su značajno utjecali na prodaju u Hrvatskoj. Tako je čak 17,1 posto sudionika istraživanja izjavilo kako piju više piva od pojave radlera na tržištu.

Prema podacima agencije Nielsen, Europljani su najviše skloni lageru koje čini 86 posto od ukupno popijenog piva, a deset posto su radleri. Bezalkoholna, tamna, pšenična i sezonska piva čine samo dva posto ukupne prodaje.

Navijački rekvizit

No, u Hrvatskoj je ta slika nešto drugačija, pa kod nas lager pivo konzumira 71,4 posto onih koji su se izjasnili da piju pivo, dok čak 22,3 posto njih pije radlere. Slijede tamno stout pivo (2,9 posto), pšenično (2,3) i bezalkoholno (1,1). Proizvođači su uvjereni kako ih čeka još jedna dobra godina, pogotovo jer nam predstoji Europsko nogometno prvenstvo, a pivo je već tradicionalno “navijački rekvizit”, kažu u magazinu JA trgovac.

Najčešće piju kod kuće

Prema njihovu istraživanju, 5,7 posto pivopija pije svakodnevno, njih 16 posto nekoliko puta tjedno, a 18,9 posto popije pivo barem jednom tjedno. Najveći broj ispitanika, njih 22,9 posto, reklo je da pivo piju nekoliko puta mjesečno, a rjeđe, odnosno jednom mjesečno, pivo konzumira 16 posto ispitanika. Gotovo 19 posto njih reklo je da pivo piju samo nekoliko puta godišnje. Zanimljivo je da nije točna pretpostavka kako se najviše piva popije u kafićima. Istraživanje je pokazalo da čak 60 posto pivopija pije kod svoje kuće ili kod prijatelja, rodbine...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 17:41