HOĆE LI POMOĆI?

Čistoća nudi rješenje za smrdljivi otpad: ‘Do kraja godine sve će kante u Zagrebu imati ovaj dodatak‘

Spremnici su rađeni na temelju iskustava komunalnih društava, a zatvarač bi trebao spriječiti smrad, posebno u ljetnim mjesecima

Metalni zatvarač na novim kantama za biootpad

 Bruno Drempetić/

Prve nove kanteza biootpad, od njih ukupno 19 tisuća, počele su stizati ispred domova Zagrepčana. Kao i prijašnje, smeđe su boje, dolaze u četiri veličine, 80 litara, 120 litara, 240 litara i 360 litara, te izgledaju, zapravo, identično. Razlikuju se u samo jednoj stvari - mehanizmu za zatvaranje. Ne radi se o high-tech revolucionarnom rješenju, nego o metalnom zatvaraču koji se zarije u gumenu brtvu i tako doslovno do kraja začepi poklopac, Osmišljen je kako bi spriječio širenje neugodnih mirisa pa bi tako smrad bačenih ostataka voća i povrća trebao biti prošlost, kao i rojevi gladnih kukaca. Barem dok se ne otvori kanta.

Tih novih spremnika za biootpad s unaprijeđenim mehanizmom zatvaranja koji izgleda kao metalna ručica. Iz Čistoće su nam potvrdili kako se radi o rješenju za suzbijanje neugodnih mirisa i naveli da bi sve kante trebale biti podijeljene do kraja ove godine. Naglasili su i da Grad Zagreb nije utjecao na nabavku.

image

nova kanta koja se razlikuje samo po metalnom zatvaraču

Bruno Drempetić/

Tijelo koje je vodilo proces akvizicije novih kanti je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Nove kante za 93 hrvatskih gradova i općina platiti su 36,4 milijuna kuna.

- Nabavljeno je ukupno 136.497 spremnika za biootpad (kanta HDPE za biootpad različitih zapremina: 80 l, 120 l, 240 l i 360 l). Većinu troška, 85 posto je sufinancirano iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014-2020 godina, dok su 15 posto sredstava osigurali gradovi i općine koji su sudjelovali u projektu, sukladno naručenoj količini i zapremnini spremnika - odgovorili su nam na pitanje o novim kantama u Fondu.

Dodali su da su spremnici za biootpad rađeni prema njihovoj specifikaciji i da su do rješenja došli na temelju razmjene iskustva s komunalnim društvima.

image
Bruno Drempetić/

- Upravo zato smo se odlučili za spremnike sa zatvaračem. Njihova je prednost što poklopac ima gumenu brtvu po cijeloj dužini te mehanizam za zatvaranje - brtvljenje poklopca, koji sprječava širenje neugodnih mirisa - konstatiraju.

Istaknuli su i kako je kupnja tih spremnika samo dio projekta nabave. Fond je, naime, uz odobrenje Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja pokrenuo nabavku 1,2 milijuna novih spremnika za različit otpad vrijednu vrtoglavih 370 milijuna kuna. Za projekt su osigurana sredstva iz EU fondova, a mnogobrojnim 407 hrvatskim gradovima i općinama spremnici su dostavljeni u svibnju prošle godine.

"Sada praznimo i kante u kojima je pomiješan pogrešni otpad"

Prošle su godine građani bilo ogorčeni što Čistoća nije odvozila biootpad ako se u njemu našao samo komad plastike ili papira. U višestambenim zgradama je bilo teško kontrolirati odvajaju li svi stanari otpad onako kako bi trebali, a i usputni prolaznik svojom je nesmotrenošću mogao uzrokovati da Čistoća pojedine kante ne odvozi nekoliko tjedana. Pravdali su se da je riječ o svojevrsnoj edukaciji građana.

Istom mjerom i s istim argumentom koristili su se u rujnu 2020. godine, pa se građani pribojavaju kako ljetne vrućine sa sobom ponovno donose smrad iz smeđih kanti. Ipak, sudeći prema odgovoru Čistoće, ovog ćemo ljeta moći duboko udahnuti čak i kad se kraj nas nalazi spremnik za biootpad.

- Prilikom redovnog odvoza otpada, kada je utvrđeno kako se u spremniku za biootpad nalazi ne pripadajući otpad, radnici Podružnice ostavljaju obavijest o poštivanju zakonskih odredbi o odvojenom skupljanju otpada jer je odlaganje miješanog komunalnog otpada u spremnike za biootpad protivno odredbama Zakona o gospodarenju otpadom – objašnjavaju. Bez spominjanja da će onima, kojima odvajanje otpada još uvijek nije prešlo u naviku, nekoliko tjedana neće prazniti kante.

Onaj otpad koji nije ‘čisti‘ biootpad smatrat će se miješanim komunalnim pa će, umjesto u kompostani, završiti na Jakuševcu. Ipak, iz Čistoće napominju kako preventivnim aktivnostima i obavijestima koje ostavljaju građanima nastoje potaknuti da se to događa što rjeđe.

- Biootpad odvajamo s ciljem njegove oporabe i smanjenja ukupne količine miješanog komunalnog otpada – naglašavaju. Naime, od zagrebačkog biootpada je prošle godine dobiveno 7.566 m³ komposta i 5.966 m³ drvne sječke. Ovisno o vrsti komposta, on se prodaje po cijeni od 147 ili 222 kune po metru kubnom, dok se drvna sječka koristi se za grijanje proizvodnih i radnih prostora Podružnice.

(Karla Zupičić)

Ako imate gradsku priču, javite nam na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:52