NOVI PODACI

Cijene idu dolje, ali će dizel u RH ostati među najskupljima u Europskoj uniji

S druge strane, samo pet članica Unije, prema izračunima EK, ima jeftiniji eurosuper 95 od Hrvatske. Skuplji je i u državama regije
 Joško Ponoš/Cropix

Od danas se odlukom Vlade na domaćim benzinskim crpkama toče benzin koji je, u odnosu na ponedjeljak, jeftiniji za 70 lipa i dizel koji je jeftiniji za 66 lipa, odnosno po cijenama od 11,30 kuna za litru eurosupera 95 te 12,14 kuna za eurodizel. Riječ je tzv. osnovnim vrstama benzina i dizela čije je cijene država odlučila kontrolirati, dok se cijene premium goriva te svih naftnih derivata na autocestama i dalje formiraju slobodno, tako da je Hrvatska, prema izračunu Europske komisije, među članicama Europske unije s najnižom prosječnom cijenom eurosupera 95, ali i jednom od viših cijena eurodizela u Uniji.

S prosječnom cijenom eurosupera 95 od 1,64 eura Hrvatska je, prema podacima EK, peta članica Unije s najjeftinijom cijenom tog goriva. Niže cijene od nas postigle su samo Mađarska (1,29), Malta (1,34), Poljska (1,55) i Bugarska, u kojoj se litra eurosupera 95 jučer prodavala po prosječnoj cijeni od 1,64 eura. Ispod 1,7 eura za litru eurosuper 95 mogao se kupiti još samo u Sloveniji i Rumunjskoj. Samo je Malta, od nabrojanih članica Unije, u eurozoni. Prema istome izračunu, eurosuper 95 jučer se po najvišoj cijeni prodavao u Danskoj (2,21 euro), a iznad dva eura plaćali su ga potrošači i u Finskoj, Grčkoj, Nizozemskoj i Švedskoj.

Odluka Vlade

Kada su u pitanju cijene eurodizela, prosječna cijena tog goriva u Hrvatskoj je prije najnovije odluke Vlade bila 1,85 eura za litru. Smanjenje cijene osnovne vrste eurodizela koje je stupilo danas na snagu, i uz uvjet da cijene premium vrsta tog goriva ne dožive promjene, neće bitno utjecati na status Hrvatske kao članice Unije s jednom od viših cijena eurodizela.

Naime, prema podacima Europske komisije, 11 članica EU ima niže prosječne cijene eurodizela od Hrvatske, a opet su na vrhu s najjeftinijim cijenama Malta i Mađarska, ovaj put u izmijenjenim ulogama u odnosu na eurosuper 95. Sada Malta ima najjeftinije gorivo s cijenom od 1,21 euro za litru, slijedi ju Mađarska (1,55), a Poljska je ponovo treća s prosjekom od 1,59 eura za litru eurodizela. Od nas, među ostalima, jeftinije gorivo imaju Slovenija (1,74) i Italija (1,82), dok je točenje eurodizela najskuplje u članicama Unije Švedskoj (2,30), Finskoj (2,15) i Danskoj s cijenom od 2,08 eura za litru eurodizela.

Kada su u pitanju cijene goriva u državama koje nisu članice Europske unije u našem okruženju, prema podacima regionalnih portala specijaliziranih za cijene naftnih derivata jučer je u BiH prosječna cijena eurosupera 95 prodavana za 1,75 eura za litru, u Srbiji za 1,61 euro, a u Crnoj Gori za 1,45 eura. Cijene litre eurodizela na spomenutim tržištima kretale su se od 1,55 (Crna Gora), preko 1,74 u BiH do 1,83 eura u Srbiji.

Ograničavajuće pravilo

Poput Hrvatske, i u Sloveniji, Austriji i Italiji cijene goriva su za otprilike 20 posto skuplje na crpkama na autocestama nego u prodaji izvan njih. Slovenija je iz "zamrzavanja" cijena izuzela i crpke na brzim cestama. Vladinom odlukom smanjene su od danas i cijene plavog dizela, koji je također pojeftinio u odnosu na ponedjeljak za 66 lipa te je sada u prodaji po cijeni od 8,5 kuna za litru. Iz Banskih dvora jučer su upozorili da bi bez ograničavajućih odluka države benzin bio 13,19, dizel 14,49, a plavi dizel 9,40 kuna za litru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:15