REKORDNA INFLACIJA

Cijene divljaju, potrošači na udaru: Kilogram kruha kao 1 kg svinjetine, cijena i do 50 kn!

"Dakle, sve nam je skuplje - i sjemenke od kojih radimo kruh, i ambalaža, i troškovi prijevoza, i energenti"

Ilustracija trgovine i kruh ”Zdravko”

 Mariia Mastepanova/Alamy/Ala/Mariia Mastepanova/Alamy/Ala

Kilogram čega ovih dana u trgovinama košta oko 50 kuna?

Primjerice, svinjetine.

File je moguće kupiti za 46,99 kuna, slanina dođe oko 48 kuna, a kockice svinjetine za gulaš potrošač će u trgovini platiti oko 45 kuna. Malo više od toga zato će izdvojiti za neki od specijalnih kruhova.

Da, dobro ste čuli - cijene pojedinih specijalnih kruhova na policama trgovina dosegnuli su razinu od 50 kuna po kilogramu, što su nam posljednjih dana dojavljivali potrošači. Na primjer, specijalni kruh bez kvasca Zdravko, težak 400 grama, prodaje se u Konzumu za 19,99 kuna, što znači da mu cijena po kilogramu iznosi šokantnih 49,98 kuna.

Trgovačke marže

Sljedeći je primjer domaći kruh sa sjemenkama proizvođača Don Don iz Zeline, koji je neki dan šokirao jednog potrošača blizu Slavonskog Broda.

"Dakle, 400 grama ovog kruha platio sam 17,99 kuna, što znači da mu je cijena po kilogramu 45 kuna. Smatram da je sramotno da našem seljaku otkupljuju pšenicu po tako niskim cijenama, a onda kruh u trgovinama plaćamo ovako puno… U Njemačkoj bih sličan kruh platio dva eura, i to nakon poskupljenja", tvrdi jedan naš čitatelj, koji nam je proslijedio i fotografiju skupoga kruha.

Mi smo odmah nazvali pogon Don Dona u Zelini, gdje su nam objasnili da nisu odgovorni za trgovačke marže, ali i da su cijene svih sirovina i energenata otišle gore, zbog čega su morali poskupjeti i svoje proizvode.

"Dakle, sve nam je skuplje - i sjemenke od kojih radimo kruh, i ambalaža, i troškovi prijevoza, i energenti. Poskupjeli su svi kruhovi, pa tako i oni specijalni", rekli su nam zaposlenici Don Dona, potvrdivši da je isti kruh prije poskupljenja koštao oko 13 kuna.

Ipak, tvrde da prodaja tih najskupljih, specijalnih kruhova poskupljenju usprkos zasad nije pala iako je dosegnula dosad nezabilježene visine.

Specijalne sirovine

Kako je za Jutarnji list pojasnila direktorica Žitozajednice Nada Barišić, cijena kruha porasla je iako je cijena pšenice na svjetskim burzama trenutno u padu, a sve zbog činjenice da je otkup žetve ove godine za kunu po kilogramu skuplji nego lani.

Ipak, dodaje kako potrošačima, na sreću, i dalje ostaju relativno povoljne cijene osnovnih kruhova poput polubijelog, koji se, tvrdi Barišić, može naći po cijenu od 7,5 kuna za 700 grama pa naviše, što je većini ipak i dalje prihvatljivo.

"Kod specijalnih kruhova je problem što su, logično, poskupjele i pojedine vrste specijalnih sirovina koje se za njih koriste, kao i biljna ulja koja idu u takve vrste kruha", kaže Barišić i dodaje da je pekarska industrija u velikim problemima.

U 2021. godini, nastavlja, financijsku su dobit smanjili za 65 posto, a izgledno je da će rezultati za 2022. biti i gori jer su drastična poskupljenja energenata stupila na snagu tek ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:20