APLIKACIJA ZA TERORISTE

CIA i FBI u panici: iPhone je radar za talibane!

Tehnologiju ADS-B ame-rički su sigurnosni stručnjaci nakon 11. rujna proglasili opasnom jer otvara put napadima na avione

ZAGREB - Ako nemate ništa bolje čime biste prekratili vrijeme, zašto ne biste išli u lov na avione aplikacijom Plane Finder AR, reklamni je slogan koji je protekloga vikenda uznemirio britanske sigurnosne stručnjake i političare.

Cijena 2 eura

Naime, britanska tvrtka Pinkfroot lansirala je aplikaciju Plane Finder AR koja korisnicima iPhonea i Googleova Androida omogućava da na nebu precizno prate položaj aviona.

Plane Finder AR, koji se prodaje preko Appleova internet dućana po cijeni od oko dva eura, lansiran je prije dva tjedna, a zasad ga koristi više od 2000 ljudi. No, britanski sigurnosni stručnjaci smatraju da aplikaciju treba pod hitno zabraniti jer predstavlja opasno oruđe u rukama terorista. Odmah su reagirali i neki britanski političari koji su posljednjih dana dodatno uznemireni potencijalnom opasnošću od novih terorističkih napada al-Qa’ide.

“Potpuna je ludost sve što našim neprijateljima pomaže u lakšem pronalaženju ciljeva za njihove napade. Vlada mora odmah naći način da prodaju takve opreme proglasi protuzakonitom”, izjavio je za Daily Mail Patrick Marcer, parlamentarac iz redova konzervativaca koji je bio na čelu povjerenstva za borbu protiv terorizma u britanskom parlamentu.

Sporna aplikacija zasniva se na presretanju signala tzv. ADS-B (Automatic Dependent Survelliance - Broadcasts), tehnologije koja omogućava emitiranje pozicije aviona. Zračne kontrole u Velikoj Britaniji i Europi još nisu usvojile tu tehnologiju, ali ona je ugrađena u nove avione koji konstantno emitiraju svoju poziciju. Tehnologiju ADS-B američki su sigurnosni stručnjaci nakon terorističkog napada na SAD 11. rujna 2001. proglasili opasnom jer otvara put novim terorističkim napadima na avione.

Kašnjenje od 30 sekundi

Kompanija Pinkfroot samo je jedna u nizu tvrtki u Europi, Americi i Australiji koje koriste tehnologiju ADS-B kako bi nudile usluge praćenja položaja aviona u zraku “gotovo u realnom vremenu”.

- Mi smo samo iskoristili informacije koje se slobodno emitiraju, a naša aplikacija nije posve u realnom vremenu, nego kasni 30 sekundi. Ako netko uistinu želi srušiti avion, nije mu nužna naša aplikacija nego može kupiti radar ili ADS-B prijemnik - izjavio je Lee Armstrong, direktor kompanije Pinkfroot.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 18:08