LIMUZINE ZA DRŽAVNI VRH

Četiri puta 800.000 kuna: U tišini kupljeni skupi Audiji za najviše državne dužnosnike

Četiri vozila Audi A8 L i 50 TDI quattro kupljena su za Milanovića, Plenkovića, Jandrokovića i Božinovića
 Ronald Goršić/Cropix

Ne dva nego četiri, ali nisu novi i nisu blindirani. Toliko je, naime, produženih verzija Audija 8, koji se izdvajaju po oznaci L i 50 TDI quattro te je svaki plaćen nešto više od 800.000 kuna, nabavila država za potrebe najviših državnih dužnosnika: premijera Plenkovića, predsjednika Zorana Milanovića, predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića.

Naime, kako doznaje Jutarnji list od izvora koji je sudjelovao u nabavi navedenih vozila, sva vozila stigla su prošle godine u razmaku od nekoliko mjeseci i nije riječ o potpuno novim vozilima već su nabavljeni izravno u Audijevoj mreži koja nudi rabljena vozila, ali novije proizvodnje.

Sigurnosne službe

Što se tiče kupnje blindiranih Audi modela, svakom takvom eventualnom zahtjevu pristupa se individualno i s tvornicom dogovara dorada te nemamo jedinstveni link za takvu ponudu, odgovorila nam je Ivana Nevistić Sabljić, voditeljica marketinga i PR-a marke Audi Croatia. Iz MUP-a su odgovorili Indexu, koji je pisao o novom Plenkovićevu Audiju, da su dva nova Audija za premijera nabavile sigurnosne službe i to "koristeći zakonom propisanu mogućnost nabave vozila potrebnog sigurnosnog standarda". Ali, kako tvrde, nije riječ o blindiranim vozilima nego o serijskim modelima Audija koji doduše imaju dodatne pakete opreme.

Naime, prema javno dostupnim cjenicima, blindirana vozila iste marke navedenog proizvođača klase VR 9 stoje i do 700.000 eura dok su nabavljeni Audiji nešto više od 100.000 eura. Zbog dugih rokova isporuke nije se išlo u nabavu novih, već vozila s malo prijeđenih kilometara koja su se mogla odmah isporučiti. Naime, dva Audija koja nisu povučena iz escorta već se koriste i dalje za kraće relacije imala su prijeđenih između 400 i 500 tisuća kilometara, a dogodio se i jedan ozbiljan kvar tijekom prijevoza štićene osobe.

Blindirani Mercedes

Kad je riječ o korištenju voznog parka, premijer Plenković isključivo koristi Audijev, a predsjednik Milanović uopće nije zainteresiran za to kojim će ga vozilom djelatnici Uprave za posebne poslove sigurnosti prevoziti pa tako koristi i blindirani Mercedes. Specifičnost blindiranih vozila jest da su njihovi servisi puno skuplji, gume se više troše, pa primjerice nakon nekoliko odlaska do Splita i natrag treba mijenjati komplet guma koji za njih stoji i do 50.000 kuna.

Modificiranje standardne verzije Audija 8 L, blindiranog, traje 400 sati, takav automobil težak je 3,8 tona, ima protupožarni sustav u podvozju, a probušenim gumama može prijeći 50 kilometara brzinom od 80 km/h i otporan je na puščano streljivo. Blindirani automobil najlakše je prepoznati po debljini vrata i debljini stakala koja su višeslojna i stoga lako prepoznatljiva. Sva četiri Audija nabavljena prošle godine imaju dizelske motore.

Nabavile ih, po zakonu, sigurnosne službe

Nabavu skupocjenih vozila u Vladi danas nisu željeli komentirati. Glasnogovornik Vlade Marko Milić rekao nam je da su voziIo, Audi A8 koji se koristi za prijevoz premijera Andreja Plenkovića, nabavile sigurnosne službe, sukladno zakonu.

Nova vozila nabavljena su istodobno i za predsjednika Republike Zorana Milanovića, predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića te ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića. I to je sve što su iz Vlade rekli o nabavi Audija, o čemu je pisao portal Index. (Ivanka Toma)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 18:07