‘TREBA VAM ČUDO‘

Četiri europska novinara pišu za JL: ‘Realno, ovo je blijeda kopija one šarmantne momčadi...‘

Za "vatrene" je ovo veliki, najveći izazov, jer Brazilci su, uz Francusku, najujednačenija i najopasnija reprezentacija na Mundijalu
 Tom Dubravec/Cropix

Massimo Franchi

Tuttosport (Italija)

Današnja Hrvatska je ružna kopija momčadi iz 2018., ali nogomet je veliki natjecateljski misterij

Nogomet je, kao što znamo, veliki natjecateljski misterij. Tako ga je maestralno definirao legendarni Gianni Brera, "guru" talijanskih sportskih novinara i šire. U jednom se danu svašta može dogoditi (pogledajte Maroko, koji je eliminirao Španjolsku), jer se ništa ne uzima zdravo za gotovo u ovom divnom sportu, najljepšem i najfascinantnijem na svijetu.

Ali tu su ipak i stečene vrijednosti, poput prestiža, grba, povijesti, statistike. S jedne strane, Brazil s pet svjetskih naslova za takozvane "pentacampeões", plus dvije srebrne medalje, dvije bronce i također dva četvrta mjesta. S druge strane, Hrvatska s osvojenim srebrom i broncom. U svakom slučaju, izvanredan rezultat za transjadransku populaciju, koja broji nešto manje od četiri milijuna stanovnika, u odnosu na oko 215 milijuna južnoameričke države. Štoviše, Hrvatska se osamostalila (pa i sportski) tek prije tridesetak godina, a Brazil je sudjelovao već na prvom svjetskom prvenstvu u organizaciji Fife, u obližnjem Urugvaju od 1930., gdje je, gle kurioziteta, s 2-1 eliminiran od tadašnje Jugoslavije.

Prognoza za petak, naravno, na papiru ide u prilog izborniku Titeu i njegovom "seleçãu". To potvrđuju i kladionice ovdje u Italiji: pobjeda sastava "zlatno-zelenih" bit će plaćena 1,38 dok uspjeh "kockastih" kotira na 8,40. Brazil je u posljednjoj utakmici protiv nesretne Južne Koreje priredio šou svojim nogometom u ritmu sambe, svojim strašnim i zanosnim "futebol bailado".

Nasuprot tome, Hrvate, predvođene vlasnikom Zlatne lopte iz 2018. Lukom Modrićem, spasili su samo jedanaesterci koji ostavljaju dojam da se radi o momčadi na kraju ciklusa. I bez obzira na to što volim vaše nogometaše, ipak su ružna kopija one momčadi koja je šarmirala svijet prije četiri godine u Rusiji. Činjenica je da posustaje Modrić, zbog napretka godina i možda puno, previše prijeđenih kilometara, No, pazite, napisali smo na početku: ništa se ne uzima zdravo za gotovo, jer nogomet je, kao što smo spomenuli, natjecateljski misterij...


Paco Aquilar

El Mundo Deportivo (Španjolska)

Najveći problem "vatrenih" bit će zabiti gol. Kako bi bilo lijepo da u sastavu imate Šukera ili Bokšića...

Da ne poznajem Hrvatsku, njezin nogomet i igrače, rekao bih da neće biti prave bitke u sudaru koji nas čeka u petak. Južnoamerikanci su veliki favoriti. Izabranici Adenora Leonarda Bacchija, poznatog kao Titea, znatno su superiorniji. Međutim, ponos i samopouzdanje igrača Zlatka Dalića, pored sjajnih individualnih kvaliteta, znatna je snaga Hrvatske.

Svaka utakmica u Kataru ima svoju prognozu, ali favoriti ne pobjeđuju svaki put, kao što nije ni moja Španjolska protiv Maroka. Kad je riječ o Brazilu, momčad se pod ravnanjem Titea naučila braniti i blokirati protivnike. "Canarinhi" nije lako zabiti gol, i to je glavni problem Hrvatske. Kako bi to bilo lijepo da imate u sastavu Davora Šukera ili Alena Bokšića… Obje momčadi imaju dobro organizirane obrane, ali Brazil ipak ima bolju i tečniju isporuku prema napadu. Thiago Silva i Marquinhos predstavljaju dvije zastave te obrane. A dva beka, ma tko god igrao, pomažu veznom redu, postaju krila. Dakle, Hrvatska mora zatvoriti te prostore s obje strane.

Neće biti lako momcima koje vodi Luka Modrić, posebno moraju izbjegavati proigravanja i dodavanja, od kojih nastaju neforsirane greške u opasnoj zoni. Brazil je s Neymarom, Richarlisonom, Viniciusom ili Raphinhom ubojit: svaka pogreška obrane može biti kažnjena i uroditi golom. Pogotovo se mora istaknuti uloga Lucasa Paquete, pomalo podcijenjenog igrača u usporedbi s napadačima, koji je jako bitan igrač Brazila. Paqueta je sposoban organizirati i ubrzati igru, kao svojedobno Kaka. A Casemiro je njegov pravi štitonoša. Neće biti iznenađenje ako Tite odredi individualnu zonsku markaciju Modrića, i ako u tome Casemiro bude egzekutor.

Hrvatska će morati biti oprezna i u prekidima. Dobiti prekršaj pred kaznenim prostorom za ove igrače Brazila znači pola gola. Za "vatrene" je ovo veliki, najveći izazov, jer Brazilci su, uz Francusku, najujednačenija i najopasnija reprezentacija na Mundijalu.


Roberto Notarianni

L‘Equipe (Francuska)

Prijatelj iz Hrvatske rekao mi je da vam može pomoći samo Gospa Međugorska. Ali ajde, pokušajte...

Možete li vi u Hrvatskoj zamisliti da će "vatreni" eliminirati Brazil? Prema riječima jednog mog dobrog prijatelja, "to će biti moguće jedino uz pomoć Gospe Međugorske". To bi prije bilo razmišljanje rezigniranog navijača Hrvatske, nego nečija želja za bogohuljenjem. Drugim riječima, igrači Zlatka Dalića nemaju ni minimalne šanse.

No je li to doista tako? Ako Hrvatska nije u stanju odigrati bolje nego kao protiv Japana, onda će zadatak biti nemoguće kompliciran. Protiv Japanaca je vaša reprezentacija bila na opasnim kušnjama, Azijci su mogli s malo više konkretnosti izbjeći jedanaesterce. Ni protiv Maroka "vatreni" nisu djelovali uvjerljivo, ali im je pobjeda protiv Kanade dala snage da izbace Belgiju, prema mnogim mišljenjima, jednog od favorita za naslov prvaka.

I kad se razmišlja o utakmici protiv Brazila, mnogi će predložiti da se ugledate na Maroko, koji je eliminirao Španjolsku. Međutim, Marokanci su imali tako savršeno postavljanje da su posjed lopte "furije" učinili sterilnim.

"Seleção" je ipak drugačiji, dapače vrlo drugačiji. U stanju su povećavati ritam trke i izvesti ubitačna ubrzanja. I za razliku od izdanja iz 2014. i 2018., pokazuju da ne ovise o jednom igraču, primjerice, Neymaru, jer tu su Richarlison, Raphinha, Vinícius, Rodrygo i drugi. Opasnost može doći sa svih strana. Također i od ključnog igrača, "majke" veznog reda Casemira. Da ne navodim još i obrambeni bedem Brazila...

Dakle, je li to nemoguća misija? Sjećam se kako je Hrvatska u Rusiji pokazala sposobnost kontinuiranog traženja snaga i načina da u tri utakmice s produžecima, uključujući dvije zaključene s bijele točke, dođe do prolaza dalje, i to zahvaljujući fizičkoj i mentalnoj energiji.

Jesu li Lovren, Brozović, Modrić, Perišić i drugi u stanju ponoviti takve igre, uz sjajnog Gvardiola i čuda od vratara Livakovića? Vidjet ćemo, ali treba biti svjestan da vas isključivo pravi duh, raspoloženje i vjera mogu odvesti do senzacije. Hrvatskoj, toliko puta borbenoj i super ujedinjenoj, takvih kvaliteta nikad u važnim utakmicama nije nedostajalo. Ajde, pokušajte…


Piotr Koźmiński

Wirtualna Polska (Poljska)

U petak u 16 sati mnogi će Poljaci biti pred televizijskim ekranima i nadati se da će Hrvatska izvesti čudo

Već dugi niz godina brojni ljubitelji nogometa u Poljskoj navijaju za Hrvatsku. Uglavnom zato što su fascinirani time što jedna tako mala zemlja ima bogatu nogometnu povijest i što se Hrvatska održava u svjetskom vrhu, uz bok najjačima. Neki od nas sjećaju se vremena Šukera, Bobana i Bilića, dok mlađi doslovno obožavaju Luku Modrića i njegovo društvo. U očima poljskih navijača Hrvatska ima, ne samo igrače sposobne da pokažu vrhunsko umijeće, već još više nevjerojatnu borbenost i ratničke sposobnosti na terenu.

Činjenica da su mnoge utakmice na završnim turnirima okončane produžecima (ili odlukama iz jedanaesteraca) za nas znači da se Modrić i društvo moraju boriti do zadnjeg daha, baš do kraja. Kad je veliki Luka, čarobnjak lopte, u utakmici protiv Japana napustio teren, mnogi su se pobojali da će Hrvatska biti eliminirana. Ipak, na sreću i zahvaljujući vrataru Livakoviću, ali i uz pomoć pozitivnih misli brojnih poljskih ljubitelja nogometa, koji su stiskali svoje palčeve za Hrvatsku, Modrić nije u osmini finala završio svoju karijeru na svjetskim smotrama.

Hrvatska u Poljskoj ima značajan broj poklonika i zbog Josipa Juranovića. Njega su navijači Legije obožavali, premda su u početku sumnjali da je to bio dobar transfer. Ubrzo se pokazalo da nisu bili u pravu. Juranović je pružao izvanredne partije i mnogima je drago da je u Poljskoj nadogradio svoju karijeru.

Sada se suprotstavljate moćnom Brazilu, najjačoj reprezentaciji na turniru. Dok sam pratio našu reprezentaciju u Kataru, mnogi stručnjaci tipovali su na Brazilce kao glavne kandidate za prvaka, za osvajanje "Hexe". Obrana im je sjajno posložena, napadački potencijal neograničen, prema svim pokazateljima imat će lagan posao.

Ali oprez: ovo je prvenstvo pokazalo kakva su iznenađenja moguća. Moćne reprezentacije Belgija, Njemačka i Španjolska otišle su kući. I mogu javiti da će sutra u 16 sati mnogi Poljaci sjesti pred ekrane i biti na hrvatskoj strani. Pratit će se prijenos u Varšavi, Krakovu, Katowicama, Poznanju i drugdje, i nadati se da Hrvatska može izvesti čudo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:42