POPULARNI STREAMER

Češki školarac bio u Makarskoj pa radio usporedbe cijena: ‘Uopće nije preskupo, bio sam na placu, u dućanu...‘

Emisija malenoga Tomáša nastaje u produkciji njegove obitelji, na čelu s njegovom bakom

Tomaš kupuje voće u Drveniku

 Screenshot/Seznam.cz

Česi Hrvatskoj zasad rade bolju reklamu nego što to čine domaći mediji, a dokaz je stream kanal 11-godišnjeg češkog školarca Tomáša Hrnčířa koji posljednjih dana izvještava o stanju hrvatskog turizma. Među posljednjima tako je snimio video o cijenama u Hrvatskoj te Česima poručio kako nije istina da je Hrvatska preskupa.

Tomaš je obilazio Drvenik, mjesto u sklopu Makarske rivijere koja je, pojašnjava to i sam Tomaš, omiljena destinacija čeških turista i u kojoj je i dalje moguće godišnji preživjeti uz normalne cijene. Pa tako espresso u Drveniku, pojašnjava Tomaš, stoji oko 8,50 kuna što je približno slično kao i u Češkoj, a bijeli kruh kojeg je kupio u obližnjoj pekari koštao ga je 12 kuna.

image

Tomaš ispred perkare u Drveniku

Screenshot/Seznam.cz

Kilu krumpira na Tomaš je na placu kupio za 10 kuna, a potom je obišao i lokalnu trgovinu odakle je izvijestio da kila jabuka košta 10 kuna, rajčice 17.50, deset deka šunke turist će platiti 9,5 kuna, gaude za kunu manje, a dvije litre Coca cole koštat će ga 18 kuna.

image

Tomaš kupuje voće u Makarskoj

Screenshot/Seznam.cz
image

Tomaš kupuje voće u Drveniku

Screenshot/Seznam.cz

Potom si je Tomaš kupio sladoled kojeg je platio deset kuna za kuglicu, a njegovoj obitelji dopala se lubenica za koju su izdvojili 27 kuna. Česi će iz njegove emisije saznati i da dvije litre pive u trgovini košta oko 30 kuna, pola litre pive u kafiću košta oko 20 kuna, a za burek sa sirom treba izdvojiti 17 kuna. Hamburger je platio 35 kuna, a za pizzu je potrebno izdvojiti između 55 i 65 kuna.

image

Tomaš ispred dućana u Drveniku

Screenshot/Seznam.cz

Za potrebe svoje emisije Tomaš je razgovarao i s lokalnim stanovnikom Zdravkom Urlićem te ga pitao što misli o tome da se stalno izvještava kako su cijene u Hrvatskoj previsoke.

image

Češki streamer Tomaš i Zdravko Urlić

Screenshot/Seznam.cz

"Realno, te priče kako je kod nas skupo i prljavo nisu točne. Mi imamo najčišće more. Evo sad se piše da su kod nas stigle meduze, a ja je nisam dosad vidio. Ne znam čak niti kako ona izgleda, a od malih sam nogu na moru. To je turistička propaganda onih koji žele turiste privući k sebi. Normalna riba u Hrvatskoj, recimo skuša s čašom vina, pa to ćete platiti oko 80 kuna. No, zubatac ili šanpjer, pa to su visokokvalitetne ribe koje dobar dio turista uopće ne pozna, a koje su u restoranima skupe", kazao je Urlić koji s Tomašem priča na hrvatskom, ali ubacuje sve one češke riječi koje je kao turistički djelatnik s godinama naučio.

Emisija Tomáša Hrnčířa, inače, zove se "Na slovičko s Tomašem" (Par riječi s Tomašem) i nastaje u produkciji njegove obitelji, na čelu s njegovom bakom Marie Zelenom. Kako stoji na njegovom Facebook profilu kojeg mu uređuje mama, on je odmalena odrastao uz mikrofon, a u izradi talkshowa pomaže mu i mlađa sestra Eliška. Intervjuirao je i bivšeg češkog ministra zdravstva Adama Vojtecha, a nedavno je snimio i emisiju u kojoj pojašnjava zašto Hrvati vole češke turiste te kako se u Hrvatskoj živi. Emisija o Hrvatskoj može se vidjeti na streamu portala Seznam.cz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:31