SUKOB OKO MJERA

Čehok prkosi ‘Čačićevom lockdownu‘, otišao u ‘egzil‘: U Međimurju sam, kao i mnogi Varaždinci, na kavi!

Čehok i Čačić ne slažu se oko toga tko je kriv za širenje zaraze koronavirusom u Varaždinskoj županiji
Prazne terase u Varaždinu; u pravokutniku: Ivan Čehok i Radimir Čačić
 Zeljko Hajdinjak/cropix

Neslaganje gradonačelnika Varaždina Ivana Čehoka i župana Varaždinske županije Radimira Čačića u subotu je dobilo novu dimenziju kada je Čehok u razgovoru za N1 televiziju rekao da je, poput mnogih Varaždinaca, zaobišao rigorozne epidemiološke mjere koje su u petak uvedene u Varaždinskoj županiji te je otišao u susjednu Međimursku županiju i popio kavu. Čehok je za N1 ponovio da se ne slaže s mjerama koje su u Varaždinskoj županiji uvedene na Čačićevu inicijativu te da smatra da župan te poteze vuče zbog nadolazećih lokalnih izbora.

Čačić je pak u subotu konstatirao da Međimurska županija nema dovoljno političke hrabrosti te da se zbog toga moraju nositi s ovakvom situacijom. - Mi smo prvi najgori u Europi, Međimurje je šesto najgore. Mi imamo još 50 kreveta s kisikom i šatore jer smo stvorili rezervu. Međimurje nema kreveta, rekao je Čačić te ponovio da županija ima preko 40 respiratora.

Podsjetimo, Stožer civilne zaštite RH u petak je donio odluku o postrožavanju nužnih epidemioloških mjera za područje Varaždinske županije, a njima se, među ostalim, od 21. studenog do 4. prosinca privremeno obustavlja rad svih ugostiteljskih objekata, uz izuzetak usluge pripreme i dostave hrane. Među odlukama je i zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja na otvorenom, na kojima je nazočno više od 20 osoba na jednom mjestu, kao i zabrana svih javnih događanja i okupljanja u zatvorenim prostorima. Nacionalni je stožer donio i odluku da se na vjerskim okupljanjima i obredima u zatvorenim prostorima broj nazočnih ograničava s obzirom na veličinu prostora.

Čehok i Čačić ne slažu se oko toga tko je kriv za širenje zaraze koronavirusom u Varaždinskoj županiji.

U razdoblju od srijede do petka bila je najgore pogođena europska regija kada se radi o broju zaraženih unutar sedam dana. Zaključno s petkom, u toj je županiji u posljednjih tjedan dana evidentirano 1635 novih slučajeva, što je na 100.000 stanovnika dalo sedmodnevnu incidenciju od 973.

Čehok smatra da su za širenje zarazom krivi radni prostori, dok Čačić smatra da su za to krivi kafići i otvoreni prostori te se za ugostiteljske objekte i okupljanja trebaju uvesti strože mjere.

- Mi smo uputili Nacionalnom stožeru zahtjev i zamolbu da se počne s ciljanim testiranjima po tvrtkama jer izvor zaraze nisu kafići, još manje su otvoreni prostori, kao što župan misli, rekao je Čehok u petak te dodao da smatra da Varaždinska županija treba početi s ciljanim testiranjem poput onoga u Zagrebu. - Da mi imamo ovlasti koje ima župan, ja bih to odmah učinio. Izdvojio bih milijun, dva milijuna kuna i testirao bih stanovništvo tamo gdje su krizna žarišta. I onda bismo znali točno tko i gdje su ti izvori zaraze.

- Sve ovo što radi župan, to nema smisla. Svađati se s kulturnjacima, svađati se sa sportašima, poduzetnicima, obrtnicima, najavljivati neke bijesne mjere koje nitko ne razumije... Meni i [Zlatanu] Avaru (zamjenik gradonačelnika Varaždina, op.a.) nije bilo bitno da se svaki dan pojavljujemo u nacionalnim medijima, kao što je to županu. Da otvorite frižider, naći ćete župana unutra. To nema smisla, rekao je ranije ovog tjedna Čehok.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:48