ŠEF HZJZ-a

Capak: Očekujemo dodatni pad broja zaraženih, razmišljamo o popuštanju mjera, ali uz oprez

‘Hrvatska je trenutačno treća u EU po incidenciji u 14 dana i da takva situacija dopušta razmišljanje o dodatnim popuštanjima‘
Krunoslav Capak
 Goran Mehkek/Cropix

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak gostovao je u ponedjeljak u Dnevniku HTV-a te kazao kako se u Hrvatskoj mjere mogu mijenjati ovisno o situaciji.

Hrvatska je trenutačno treća u EU po incidenciji u 14 dana i takva situacija dopušta razmišljanje o dodatnim popuštanjima, kazao je Capak te dodao da u četvrtak stiže 16.000 doza Moderninog cjepiva, a do kraja tjedna 50.000 AstraZenecinog.

Napominje da smo sada u drugoj fazi cijepljenja i da je možda netko još ostao iz prve faze jer su se javili kasnije.

- Velike su količine cjepiva, ali s obzirom na veliki grad to je malo po jednom cjepitelju. Svaki liječnik obiteljske medicine je dobio po 30 doza cjepiva AstraZenece, a sutra će HZJZ dati svoj doprinos i cijepiti, također po listi, u Zavodu. Naručeno je 70 pacijenata svakih pola sata na punkt na Ksaverskoj cesti, kazao je govoreći o cijepljenju u Zagrebu.

Svi zavodi za javno zdravstvo dostavili su Ministarstvu zdravstva gdje će se odvijati punktovi za cijepljenje. Neki su već počeli s masovnim cijepljenjem, kao npr. Koprivničko-križevačka županija prije dva tjedna. Zagreb ima prijavljenih 19 punktova. Ako budu potrebne i veće dvorane, za takve potrebe postoji Zagrebački velesajam, istaknuo je Capak.

Nakon više od dva mjeseca trajnog silaznog trenda došli smo na stagnaciju pada broja novih pozitivnih na koronavirus.

- Imamo malo povećanje broja slučajeva, no nema razloga za zabrinutost. Dolaskom toplijeg vremena i sa sve više cijepljenih ljudi brojke će i dalje padati, kazao je Capak.

Govoreći o aktualnim mjerama te kolike su mogućnosti za njihovo ublažavanje od 1. ožujka, rekao je da je sadašnja epidemiološka situacija takva da je Hrvatska treća u Europskoj uniji po incidenciji u 14 dana.

- To imamo već neko vrijeme. Možemo biti zadovoljni tom epidemiološkom situacijom. To nam i dopušta da razmišljamo o dodatnim popuštanjima. Ali trebamo biti oprezni zbog dolaska novih sojeva virusa i sporijeg dolaska cjepiva. Trebamo biti vrlo oprezni. Stožer će vrlo pažljivo razmotriti koje bi to eventualno mjere popuštanja mogle biti, a koje će se razmotriti na sjednici Vlade do kraja tjedna, kazao je.

Odgovarajući na pitanje je li realno pooštravanje nekih mjera, kazao je kako ne vjeruje, osim možda za škole u nekim županijama te je naveo primjer Dubrovačko-neretvanske županije, javlja HTV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:18