KRAJ PANDEMIJE

Capak o odluci WHO-a: ‘Virus je i dalje među nama, na državama je odluka o kraju epidemije‘

‘Proglašenje kraja epidemije u Hrvatskoj ima zakonom propisanu proceduru, HZJZ ide prema tome da to predloži ministru‘

Krunoslav Capak

 Davor Pongracic/Cropix

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak izjavio je u petak kako nakon odluke WHO-a prestaje potreba za prekograničnim mjerama, ali da je koronavirus i dalje tu te će svaka država sukladno epidemiološkoj situaciji donijeti odluku o eventualnom proglašenju kraja epidemije i daljnjim mjerama.

U izjavi novinarima u povodu objave Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) da covid-19 više ne predstavlja izvanrednu globalnu zdravstvenu krizu, Capak je naglasio da nije kraj pandemije jer je virus i dalje među nama te da je u svijetu i dalje velik broj oboljelih.

Ali se smatra da nema više potrebe za prekograničnim mjerama i da države članice, sukladno svojoj epidemiološkoj situaciji, mogu odlučiti s kojim mjerama će nastaviti, rekao je.

"Mi smo razgovarali o tome već ranije, a odluka generalnog direktora WHO-a podržava nas u tome, da dolazi vrijeme da proglasimo kraj epidemije i da donošenje mjera prijeđe na Ministarstvo zdravstva i da se prema ovom virusu ponašamo kao prema svim drugim virusima koji su trajno među nama, uz daljnje praćenje situacije", rekao je.

Proglašenje kraja epidemije u Hrvatskoj ima zakonom propisanu proceduru, objasnio je - Hrvatski zavod za javno zdravstvo ide prema tome da to predloži ministru zdravstva, a on temeljem toga Vladi.

Ako do toga dođe, onda će se razmotriti koje mjere ostaju na snazi, ali ih više neće propisivati Stožer, nego Ministarstvo zdravstva, dodao je.

Mi smatramo da je i dalje potreban oprez te da ljudi u zdravstvenom sustavu trebaju nositi maske pri radu s pacijentima te da zaštitne mjere ostanu i u domovima za starije.

Virus neće nestati, on će biti trajno među nama, naglasio je.

Naveo je i posljednje podatke koji govore o 40 postotnom padu oboljelih u posljednjih tjedan dana, kao i 15 postotnom padu hospitaliziranih, umrlih i osoba na respiratoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 06:35