SPREMAJU SE PROMJENE

Capak najavio: Hrvatska razmatra djelomično odustajanje od covid potvrda

Rekao je i kako bi Europska komisija uskoro mogla priznati brze antigenske testove kao potvrdu preboljenja

Krunoslav Capak

 Ronald Gorsic/Cropix

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je za HTV da će Europska komisija uskoro priznati brze antigenske testove te da se za to zalaže 18 država članica. Dodao je da COVID potvrde gube na važnosti otkad se pojavila omikron-varijanta virusa. Od početka godine imamo 40.000 reinfekcija, kazao je Capak i dodao kako se raspravlja o tome da se i o odustane od COVID potvrda u nekom dijelu.

Capak je pojasnio da je već nekoliko puta Hrvatska govorila kako je nepravedno da se ne prizna preboljenje bolesti brzim antigenskim testovima.

- Nakon zadnjeg našeg pisanja, prije otprilike mjesec dana, dobili smo potporu od 18 država EU-a u vezi s tim. Prošloga tjedna dobili smo informaciju da se ide u izradu akta Europske komisije koji će priznati brzi antigenski test. Nadamo se da će se to dogoditi što prije, kazao je.

Govorio je i o testiranju učenika.

- Radi se o testu u okviru kojega se ne mora štapić duboko gurati u nos. To je jednostavniji postupak. Svatko ga si sam može napraviti ili mu to može netko drugi. Vrlo je jednostavan, brzo se može napraviti i daje prilično dobre rezultate, dodao je.

Ravnatelj HZJZ-a osvrnuo se i na primjenu COVID potvrda. Kazao je da Hrvatska razmatra djelomično odustajanje od COVID potvrda, poput nekih europskih država.

- COVID potvrde gube na svojoj važnosti otkad je došla omikron-varijanta virusa. Omikron-varijanta zaobilazi imunološki sustav. Imamo od početka godine oko 40.000 reinfekcija, a do nove godine ih je bilo ukupno oko 10.000. Na vrijeme ćemo obavijestiti javnost o svemu što se tiče COVID potvrda. Ne bismo išli u cjelovito odustajanje, već samo djelomično. Europa i dalje koristi COVID potvrde, a koristit ćemo ih i mi, dodao je.

Istaknuo je da odustajanje COVID potvrda za granice ne dolazi u obzir.

Odgovarajući na pitanje o booster dozama, kazao je da je "sasvim izvjesno, da ako je netko primio booster, a potom se zarazio - onda njemu ne treba dodatni booster", javlja HTV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. veljača 2023 21:26