AKCIJA NA BIOKOVU

Čak 40 makarskih HGSS-ovaca pet sati spašavalo planinara: ‘Na toj stazi je već umrlo troje ljudi‘

Budući su uvjeti bili nepovoljni za transport helikopterom krenulo se u dug transport unesrećenog koji je završio u 00:50 sati

Spašavanje planinara s Biokova

 /Hgss/facebook

Čak 40 članova HGSS-a spuštalo je ozlijeđenog planinara, javlja RTL, a prenosi Slobodna Dalmacija. Akcija je započela na visini od 1400 metara, a trajala je više od pet sati.

- Baš taj dio Biokova je jedan od najzahtjevnijih i jedan od neprohodnijih i znali smo da će nam trebati više spašavatelja. Zato smo pozvali još dvije stanice da nam pomognu. A plus što se ta akcija odvijala noću i to zahtjeva dodatni oprez - rekao je dopročelnik Stanice Makarska HGSS-a Željko Međurečan.

- Dana 18.09.2022. u16:05 sati zaprimamo dojavu, posredstvom Službe 112, o unesrećenom planinaru na predjelu Biokova, između Šćirovca i Sv. Ilije a iznad Topola na 1150 nmv. Na teren odmah izlaze spašavatelji HGSS stanice Makarska, a kako se radi o jednom od najsurovijih i najopasnijih dijelova Biokova, u pomoć su pozvane i HGSS stanica Split te HGSS stanica Dubrovnik. Sveukupno je u akciji bilo 40 spašavatelja. Prvi tim dolazi do unesrećenog u 18:55 sati te ga nakon imobilizacije priprema za transport. Budući su uvjeti bili nepovoljni za transport helikopterom krenulo se u dug i iscrpljujući transport koji završava u 00:50 sati predajom unesrećenog HMS iz Makarske.

Kvalitetna priprema za odlazak u planinu nije samo oprema koju nosimo već i edukacija koju prolaze planinari u planinarskim školama u kojima između ostalog uče i o prvoj pomoći. Unesrećeni planinar bio je dobro opremljen no zbog teškog terena, nesreća se ipak dogodila. Kolege unesrećenog dobro su ga zbrinule i utoplile do dolaska spašavatelja te ih ovom prilikom želimo pohvaliti - opisali su detalje spašavanja.

- Kad smo doznali, mi smo odmah znali o kojem je lokalitetu riječ, da će to biti dugo i iscrpljujuće. Još što nam na ruku nije išao taj vjetar koji je odgodio helikopter i onda je sve krenulo dugo, dugo u noć - kazao je pročelnik Ante Kukavica.

Na toj stazi na Biokovu život su već izgubile tri osobe u posljednjih desetak godina.

- To je jedna od najsmrtonosnijih staza na Biokovu. Prije dvije godine na toj stazi je nestao i poljski državljanin kojeg na žalost još nismo pronašli - rekao je Kukavica.

HGSS godišnje odradi oko 800 intervencija, a u 30 slučajeva koriste se vojnim helikopterom.

- Koristili bi ga možda i više da nam je na dohvat ruke, ali nažalost nije. Radi se nešto po tom pitanju, ja iskreno vjerujem da ćemo mi to pitanje helikoptera riješiti u narednom periodu. Jer to zapravo nisu naši problem to su problem države. Mi smo izrazito turistička zemlja.- tvrdi Drago Gavrić, pročelnik splitskog HGSS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 22:50