PRUGA RAZDORA

Čačić za Jutarnji: ‘Izlazimo iz koalicije, odluka je nepromjenjiva! A za HDZ imam jednu poruku...‘

‘Jad i bijeda. I OK, ali ne shvaćam da je vrh HDZ-a spreman zgaziti svoju riječ i interese građana zbog sitnih lokalnih HDZ-ovih interesa‘

Radimir Čačić

 Damjan Tadic/Cropix

Radimir Čačić i njegovi Reformisti od jeseni više neće biti dio vladajuće koalicije. Čačić je za Jutarnji potvrdio da je odluka definitivna i da se ni pod kakvim možebitnim obećanjima ona neće mijenjati. Budući da ovo nije prvi put da bivši potpredsjednik Vlade i ministar spominje raskid suradnje s HDZ-om, ali sad je, kaže, zaista i gotovo, pitamo ga što je presudilo.

- Jedan od ključnih projekata koji su bili temelj u prvoj minuti formiranja koalicije, kad se bez našega glasa nije moglo, jer su 75 glasova dobili automatizmom, jedan je glas bio presudan i taj je naš. Kad se Plenković javio, predložio i molio podršku Reformista koji imaju izboren mandat, ni uz koga vezan, a alternativa su mu bili desnica ili njemu neprihvatljiv Most, rekao sam OK. Prihvaćamo sve demokratske stranke zasnovane na civilizacijskim europskim temeljima što je i HDZ i imamo neke svoje uvjete. Ključni je uvjet brza pruga, što smo uvjetovali i u prethodnoj Vladi. Još onda je projekt uvršten u strategiju, međutim, lokalni HDZ, na čelu s Anđelkom Stričakom sprečavao je taj projekt kako se u najvažnijem projektu za građane sjevera ne bi prepoznao moj doprinos i doprinos Reformista. Moj se doprinos već veže uz autoceste, uz projekt POS-a, koji sam osmislio, besplatni prijevoz srednjoškolaca. HDZ smatra da neovisno o interesu građana treba spriječiti za njih vitalan projekt jer se veže uz mene. Četiri je godine uspijevao, jasno smo rekli Plenkoviću da to više ne želimo tolerirati i želimo ga u pisanoj formi kao dio programa Vlade, koji će usvojiti Sabor. HDZ se suprotstavljao uz argument da će onda i svi drugi tražiti isto, ali sam rekao da me baš briga. Sjever je potpuno izoliran željeznicom, kojom sad treba 3,5 sata do Zagreba umjesto 45 minuta brzom prugom. Zdravstvo, obrazovanje, kultura, radna mobilnost svi su obostrani benefiti da sjever bude u zagrebačkom prstenu. To je izrijekom i uvršteno, potvrdili su riječju i Plenković i Butković. Prošlo je još dvije godine, a da ništa nije napravljeno. Naprotiv, prema našim informacijama, postoji izričita zabrana da se išta napravi. Jer lokalni HDZ smatra da će nas to politički ojačati, a nitko u HDZ-u ne mari za interese građana. Budući da znam koja je to razina, za mene je to potpuno očekivano. Jad i bijeda. I OK, ali ne shvaćam da je vrh HDZ-a spreman zgaziti svoju riječ i interese građana zbog sitnih lokalnih HDZ-ovih interesa. Što je sve HDZ spreman zgaziti od vitalnog značaja zbog svojih najnižih interesa. I to ne želimo tolerirati.

Može li ipak nešto promijeniti vašu odluku do jeseni?

- Ne, mi svakako izlazimo, a njima poručujem da je i sutra novi dan, bit će novih izbora, a mi pamtimo da postoje partneri koji ne samo da se ne drže riječi nego i pisanog dogovora. Štogod da naprave, mi ne odustajemo, a njima preporučujem da ovo pokrenu odmah. To nije gradnja nego tek projekti, prvi korak u dobrom smjeru. Svoje riječi se držimo, ostajemo do kraja zasjedanja i od jeseni nismo u koaliciji.

Najavljujete li ovim novu borbu za sjever?­

- Svakako, pa to nije ni dolazilo u pitanje.

I vi za župana?

- To ćemo vidjeti, ali ni s čim nije isključeno.

Kad kažete da im "ozbiljno preporučujete", očigledno im nešto želite reći...

- Shvatit će oni. Mi idemo van, ali žele li pokazati da im je interes građana važniji od sitnih stranačkih interesa, bilo bi dobro da naprave dogovoreno.

Koje su najslabije karike koalicije?

- Nema je. Svi su oni do guše vezani uz HDZ, mi smo jedini koji smo jasno govorili svoj stav. HSLS treba razumjeti, na njihovim su listama, a HNS postoji isključivo kao njihov parazit. Manjince treba razumjeti jer oni su interesne skupine. Našim izlaskom HDZ gubi obraz. Jer dok smo mi unutra, to su stranke koje su dobile svoje glasove i htjele su u koaliciju, a od našeg izlaska dalje ovisi o Hrelji, koji je svoj mandat dobio na listi SDP-a, na drugoj strani. Njegova je legitimacija na razine legitimacije Bandićevih žetončića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 00:41