KAZNIONICA U VALTURI

ČAČIĆ STIGAO U ZATVOR Još nije odlučio hoće li raditi u kuhinji ili polju za 400 do 900 kuna plaće

U srijedu su ga vidjeli zaposlenici zatvora, kako u sportskom 'looku' prolazi pored njih
 Željko Hajdinjak/CROPIX

Bivši predsjednik HNS-a i bivši potpredsjednik Vlade Radimir Čačić, stigao je u Otvoreno kazneno-popravni dom u Valturi, gdje će izdržavati 22 mjesečnu kaznu zatvora, zbog teške prometne nesreće u Mađarskoj, s dvoje poginulih osoba, javlja Slobodna Dalmacija.

U srijedu su ga vidjeli zaposlenici ove ustanove,kako u sportskom „looku“ prolazi pored njih. Premda službenih informacija nema, jer nam se njegov odvjetnik Čedo Prodanović ne javlja, kao ni upravitelj kaznionice Tihomir Marović, koji je trenutačno na sastanku, ovaj poznati zatvorenik, na izdržavanje kazne stigao je, vjerojatno, tijekom utorka, u poslijepodnevnim odnosno večernjim satima.

Time su se potvrdila nagađanja kako će Čačić , odabrati jedinu kaznionicu u Hrvatskoj otvorenog tipa, jer su prava i slobode, koje ovdje uživaju zatvorenici na najvećoj razini, u odnosu na druge kaznionice, poluotvorenog tipa, poput Lipovice kraj Pitomače.

U objema kaznionicama su uglavnom osuđenici zbog prometnih nesreća. Podsjetimo kako se Čačić 17. lipnja javio na izdržavanje zatvorske kazne u zatvor u Remetincu, gdje je prošao Centar za psihosocijalnu dijagnostiku zatvorenika, gdje mu je utvrđeno psihosocijalno stanje, nakon čega je od strane Uprave za zatvorski sustav upućen na izdržavanje kazne u Valturi, gdje je dovezen iz Remetinca.

Inače, najveće pogodnosti zatvorenici koriste u valturskoj kaznionici, koja je rasprostranjena na sedam tisuća hektara, nema ograde s bodljikavom žicom,pravosudnih policajaca, po kojem se može slobodno šetati , a vikende i blagdane, dane godišnjeg odmora, sukladno pogodnostima, provoditi slobodno, u krugu obitelji.

OKPD Valtura, specifična je kaznionica u kojoj zajedno rade zatvornici, njih oko 150, zajedno sa civilima, ostvarujući prihode zatvoru i sebi.Prema znanju, sposobnosti, afinitetima i željama zatvorenici se raspoređuju, na radne zadatke, kao što su ratarska i stočarska proizvodnja, u radionice za održavanje vozila, autoservis sa stanicom za tehnički pregled, u kamenolom s betonarom, te u radno terapijske radionice, gdje se pod vodstvom stručnih učitelja bave kreativnim radom, od izrade suvenira i predmeta od keramike, gline i bronce do slikarstva.

Svi proizvodi, čiju vrijednost i cijenu procjeni komisija, u kojoj je jedan zatvorenik, namjenjeni su tržišnoj prodaji. Građani dolaze u ovu otvorenu kaznionicu po njezine usluge i proizvode, pa tako , primjerice mogu naručiti od njihovih stolara izradu ormara po nižoj cijeni od tržišne.

Zatvorenici koji pristanu raditi imaju osmosatno radno vrijeme, dok oni u kuhinji i na poljima, rade u dvije smjene, a za svoj rad dobivaju naknadu od 400 do 900 kuna, dok se prekovremeni sati dodatno plaćaju, pa zatvorenik može zaraditi i više od tisuću kuna. Uz besplatan stan, točnije sobu s televizorom, koju dijeli s dvojicom „cimera“ i hranu ,od četiri do pet obroka, koju hvale, ne samo zatvorenici , već i zaposlenici, koji objeduju u menzi, plaćajući topli obrok.

Inače, Valtura je godinama unazad slovila zatvorom za uglavnom vinovnike prometnih nesreća, no u njoj kazne služe, pored takvih i različiti manje rizični zatvorenici, poput onih koji su neplatiše alimentacije, počinitelji gospodarskog kriminala, sitni prevaranti, te oni ,koji su pri kraju izdržavanja višegodišnjih zatvorskih kazni, te se u OKPD-u resocijaliziraju, pripremajući se za slobodan život, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 06:41