NAJBOLJI PROJEKT EU

Brodsko-posavska županija: Poticaj proizvodnji začinskog, ljekovitog i mediteranskog bilja

Kroz projekt je osnovan prekogranični klaster, osnažene su četiri poduzetničkopotporne institucije i educirana su 22 poduzetnika

Zajedno jači – Razvoj proizvoda i internacionalizacija (Stronger) predloženi je projekt u izboru za najbolji EU projekt unutar kategorije Doprinos prekograničnoj suradnji od strane Centra za razvoj Brodsko-posavske županije.

Vrijednost projekta koji se je provodio od 1.11.2017. do 31.1.2020. bila je 7.329.938,81 kuna, od čega je 6.223.117,88 kuna sufinancirano iz EU, a vlastita sredstva u projektu iznosila su 1.106.820,93 kune.

Projekt se je provodio na području središnje Hrvatske i Dalmacije, središnje i južne Crne Gore te zapadne i sjeverne Bosne i Hercegovine.

Nositelj projekta bio je CTR – Centar za razvoj Brodsko-posavske županije, a partneri INOVAcija Zadar - Ustanova za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije, Sveučilište u Zadru, Udruženje poslovnih žena u Bosni i Hercegovini te Asocijacija Poslovnih žena Crne Gore.

Veliki napori

Kroz ovaj projekt lokalnim proizvođačima i prerađivačima ljekovitog, začinskog i mediteranskog bilja pružena je mogućnost dodatne edukacije, mentorskog rada, brendiranja proizvoda i slično.

Ciljane skupine bili su identificirani pojedinci i tvrtke koje se bave sakupljanjem, preradom, promicanjem i upotrebom biljaka koji žele naučiti kako pravilno proizvoditi i prodati svoje prirodne resurse. Njihovi su proizvodi prirodne rijetkosti i imaju iznimnu tržišnu i zdravstvenu vrijednost. Kako bi pokrili osnovne troškove prisiljeni su uložiti velike napore zbog nedostatka znanja, iskustva i kontakata s trgovcima i liderima na tržištu.

Partneri u programu odabirani su na način da svaki od njih može pružiti određenu stručnost i doprinijeti dodanoj vrijednosti ciljnoj skupini i drugim partnerima. Hrvatski partneri pružili su znanstvenu i istraživačku podlogu, kao i alate za robnu marku i izvoz, bosanskohercegovački partner osigurao je ljekovito bilje u proizvodnji i preradi, a crnogorski partner je putem obrazovnog centra pružio marketinške i promotivne alate.

Razmjena znanja

Program izgradnje kapaciteta i obrazovanja proveden je za poduzetničko potporne institucije i nevladine organizacije. Omogućeni su obrazovni programi i savjetodavne usluge poduzetnicima te ih se je uključilo u prekogranični klaster kako bi zajednički surađivali i pristupali tržišnim mogućnostima.

Osnovan je kroz projekt 1 prekogranični klaster, osnažene su 4 poduzetničko potporne institucije, educirana 22 poduzetnika te osnovana 2 istraživačka laboratorija.

Razmjena materijala, znanja i iskustva omogućeno je organiziranjem zajedničkih sastanaka, konferencija, studijskog putovanja, kroz edukativne radionice i usmjerenim savjetodavnim uslugama za korisnike i partnere.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:11