ČEKA SE ODLUKA

Brezak: ‘HZZO mora povisiti cijene medicinskih pomagala ili ih na tržištu uopće neće biti‘

Stanje je neizdrživo jer su cijene materijala eksplodirale, izjavio je Slobodan Brezak iz HUP-ove Koordinacije za medicinska pomagala
 Jure Mišković/Cropix

"Korisnicima trenutačno nedostaje više od 630 raznih ortopedskih pomagala, a taj broj iz dana u dan raste jer još nije riješen problem cijena, odnosno Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje ne odgovara na naše zahtjeve za njihovo povećanje. Ne ubrza li se ta procedura, pacijenti bi mogli ostati bez pomagala". Rečeno je to na jučerašnjem brifingu za novinare HUP-ove Koordinacije za medicinske proizvode.

Prije izmjene pravilnika HZZO je spustio cijene medicinskih pomagala, a one su već bile u padu zadnjih desetak godina. To je stanje neizdrživo jer je cijene materijala u međuvremenu eksplodirale, kaže Slobodan Brezak iz HUP-ove koordinacije medicinskih pomagala. Dodaje da je to razlog što su potkraj prošle godine od Zavoda za zdravstveno osiguranje zatražili povećanje cijena koje su u svojim zahtjevima i obrazložili, ali još se čeka na odgovore, a bez viših cijena neće biti ni opskrbe tržišta.

"Nadamo se da će se u iduće dva ili tri tjedna znati odluke HZZO-a o našim zahtjevima kako bi se isporuke pomagala mogle nastaviti", rekao je Marko Husić, dopredsjednik Koordinacije. Dodao je da se moraju promijeniti i standardi za naše pacijente koji bi trebali imati iste mogućnosti dobivanja pomagala kao i oni u drugim zemljama Europske unije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:39