ŠEF KLUBA HDZ-a

Branko Bačić tvrdi: ‘U značajnom dijelu imamo konsenzus oko promjene Ustava RH‘

"Obavili smo prvi korak kojim su zastupnici svojim potpisima inicirali postupak promjena Ustava"

Branko Bačić

 Ronald Goršić/Cropix

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić ocijenio je u četvrtak, nakon drugog kruga razgovora s predstavnicima većine oporbenih klubova, da su u značajnom dijelu postigli konsenzus oko potrebe pokretanja promjene Ustava u vezi referenduma.

"Obavili smo prvi korak kojim su zastupnici svojim potpisima inicirali postupak promjena Ustava i Ustavnog zakona o Ustavnom sudu. Nakon što su u oporbenim klubovima proučili naš prijedlog, mogu reći da smo u značajnom dijelu postigli konsenzus oko potrebe pokretanja promjene Ustava", izvijestio je Bačić nakon sastanaka s predstavnicima oporbe.

Glasanje o prijedlogu izmjena do 15. srpnja

Neke manje prijepore ili drugačija razmišljanja u odnosu na naš prijedlog možemo rješavati kroz rasprave koje će se u tri navrata provoditi u Hrvatskom saboru, rekao je Bačić.

Najavio je da će prijedlog izmjena u petak uputiti u saborsku proceduru, pa bi o njima Sabor glasao do kraja ove sjednice, 15. srpnja.

Nakon toga raspravu preuzima nadležni Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav, potom ide rasprava sa zainteresiranom javnošću, a zatim se u rujnu očekuje rasprava o nacrtu promjena Ustava.

O tome se još uvijek odlučuje natpolovičnom većinom zastupnika, a o izmjenama Ustava bismo mogli glasovati krajem listopada, pojasnio je Bačić proceduru.

"Iz današnjih rasprava mislim da smo na dobrom putu za izmjene Ustava, ali još uvijek je to daleko. Bit ću suzdržan, no čini mi se da to ide u dobrom smjeru", kaže.

Prijeporne točke se za sada odnose isključivo na kvorum odlučivanja jer dio oporbe misli da je prevelik prag za odlučivanje u pojedinim segmentima, a o tome će se još raspravljati. Važno je da se u bitnome slažemo, poručio je Bačić.

Utvrditi je li pitanje ustavno prije početka prikupljanja potpisa

Dodao je kako mu oporbenjaci nisu iznijeli posebne primjedbe na račun prevelikih ovlasti Ustavnog suda oko odlučivanja o ustavnosti referendumskog pitanja.

"Nitko drugi osim Ustavnog suda ne može ocijeniti je li neko pitanje u skladu s Ustavom", istaknuo je ocijenivši da se se u nekim dosadašnjim referendumskim inicijativama trošila velika društvena energija koja bi postala bespredmetna nakon što je Ustavni sud ocijenio da pitanje nije u skladu s Ustavom.

To bi se ubuduće preveniralo promjenama Ustavnog zakona o Ustavnom sudu kako bi se prije početka prikupljanja potpisa utvrdilo je li pitanje ustavno, kazao je Bačić ustvrdivši da to ide u prilog građanskim narodnim inicijativama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:05