VRTOGLAVI IZNOS

Bračanin u šoku zbog cijene kruha: ‘Posut je kukuruznim brašnom, ali možda sadrži nešto zlata‘

Paradoks je što cijena pšenice u Hrvatskoj pada jer proizvodimo dva puta više pšenice od vlastitih potreba
 Dalmacija Danas

Svi pričaju o cijeni goriva, a cijena osnovne namirnice sve je viša, žale se stanovnici otoka na kojima je cijena kruha skočila do nevjerojatnih 39 kuna po kilogramu.

Mediji su nedavno pisali kako u Pučišćima na Braču kruh od 600 grama (pletenica) stoji 18,99 kuna, odnosno po kilogramu iznosi 31,65 kuna, nakon čega slijedi novi šok. Portal Dalmacijadanas objavio je u ponedjeljak komentar čitatelja iz Povalja na Braču i 'dokaz' u obliku računa – kruh (kukuruzni) težine 456 grama platio je, tvrdi 17,99 kuna. Dakle, kilogram je 39 kuna?!

image

Cijena kruha

Dalmacija Danas

"No ovaj kruh je 'pozlaćen'. Posut je kukuruznim brašnom, a možda sadrži nešto zlata u tijestu", izjavio je za Dalmacijadanas portal šokirani Bračanin.

Paradoks je što cijena pšenice u Hrvatskoj pada jer proizvodimo dva puta više pšenice od vlastitih potreba, a prema statistikama kruh je skuplji i do 50 posto nego prošle godine.

image

Kruh na Braču

Dalmacija Danas

- Hrvatska je, naravno, kao i u svemu, slučaj za sebe, pšenice će biti dovoljno, čak i dvostruko više od domaćih potreba, ali njezina cijena trenutačno pada, potvrdio je Novom listu Mato Brlošić, član Upravnog odbora Hrvatske poljoprivredne komore.

I u Hrvatskoj će, objasnio je Brlošić, urod biti oko 15 posto lošiji, ali pšenice će biti dovoljno i dvostruko više od hrvatskih potreba. Potvrđuje to i odgovor Ministarstva poljoprivrede u kojem se navodi da je pšenica zasijana na 160 tisuća hektara, te da to osigurava urod od milijun tona, a kad se podmire potrebe mlinarske industrije i sjemena, što je do 470 tisuća tona u godinu dana, Hrvatska će imati višak od oko pola milijuna tona pšenice, pisao je Novi list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 06:20