OTKRIVANJE SLUŽBENE TAJNE

Božinović o uhićenjima: ‘Visokorangirani policajac već je udaljen iz službe. Ljudi su ponekad najslabija karika‘

Posljednjih godina otkriveno je pet otkrivanja službene tajne, kazao je ministar unutarnjih poslova

Davor Božinović

 Damjan Tadic/Cropix

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je u četvrtak da je policijski službenik, osumnjičen u Uskokoj akciji, udaljen iz službe te istaknuo da nacionalna sigurnost nije ugrožena.

"Što se tiče policijskog službenika koji se spominje, on će tijekom današnjeg dana biti ili je već udaljen iz službe. To je standardna procedura, prije svega da ne bi utjecao na daljnji tijek postupka", rekao je Božinović novinarima nakon sjednice Vlade upitan o sinoćnjoj akciji Uskoka.

Najmanje tri osobe, među kojima su visokorangirani službenik za analitiku Ravnateljstva policije i bivši službenik nekadašnje Protuobavještajne agencije (POA) obuhvaćene su u srijedu navečer akcijom policije i Uskoka koji ih, po neslužbenim podacima, navodno terete za odavanje tajnih podataka.

Po pisanju medija, uhićen je Damir Osterman, informatički znanstvenik i voditelj projekata jačanja i integracije svih baza podataka unutar sustava policije.

Božinović je pojasnio kako je to jedna faza u kojoj policija, u koordinaciji s Uskokom, provodi izvide i u sklopu toga određene dokazne radnje. "Tu ništa konkretnije ni kada govorimo o imenima niti mogu niti smijem govoriti", dodao je. Poručio je da kad policija skupi informacije, proslijedit će ih Uskoku te će zajedno obavijestiti javnost kada procjene da je trenutak za to.

U zadnjih pet godina - pet slučajeva otkrivanja službene tajne

Istaknuo je također da to pokazuje i snagu unutarnjeg praćenja svih eventualnih negativnosti u sustavu, rekavši da nije nikome drago kad se takve stvari događaju.

"Naravno da nije nikome drago kad se ovako nešto dogodi, ali ako se dogode, pozitivno je da se otkrivaju, da naš sustav kontrole praćenja funkcionira tako da sustav bude zaštićen od kompromitacije, ali i da se reagira na vrijeme", rekao je i dodao da nacionalna sigurnost nije ugrožena te podsjetio da je u zadnjih pet godina zabilježeno pet slučajeva otkrivanja službene tajne.

"Mi ćemo sigurno vidjeti što će sve od ovih izvida proizaći. Međutim, siguran sam da je sustav postavljen tako da se može detektirati i da se detektira onda kada on bude kompromitiran. To govori o tome da je on stabilan, čvrst i da nacionalna sigurnost nije ugrožena", naglasio je.

Božinović nije odgovorio na upit kojim podacima su osumnjičeni imali pristup poručivši: O tome ćete čuti kada dođe vrijeme. Ja niti to u ovom trenutku znam, niti da u ovom trenutku znam nešto, a ne znam, ne bi smio o tome javno komunicirati.

Ponovio je i da bi ga to više brinulo da se to događa, a da to službe - krim policija, unutarnja kontrola u suradnji Državnim odvjetništvom i USKOK-om, ne bi detektirale. "To bi onda bio razlog za puno veću brigu", rekao je.

Božinović je kazao i da, što se tiče MUP-a i policije, godišnje se provodi oko 400 disciplinskim postupaka. Naglasio je i da ta činjenica govori da su policijski službenici stalno pod nadzorom, ne samo svojih nadređenih, već i posebnih službi kojima je to u opisu posla. Što je i normalno jer su policijski službenici 24 sata u kontaktu sa građanima, kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. prosinac 2023 07:37