‘NESRAZMJERNO SREDSTVO ‘

Božinović i Bobnar: ‘Uklanjanje žilet žice simbol je slovensko-hrvatskog prijateljstva‘

Slovenija je žicu na granicu s Hrvatskom počela postavljati tijekom migrantske krize prije sedam godina

Davor Bozinović i  slovensk ministrica unutarnjih poslova Tatjana Bobnar
 

 Zeljko Puhovski/Cropix

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i njegova kolegica Tatjana Bobnar istaknuli su u ponedjeljak da je uklanjanje žilet-žice simbol hrvatsko-slovenskog prijateljstva i dobre suradnje.

Slovenija je žicu na granicu s Hrvatskom počela postavljati tijekom migrantske krize prije sedam godina, a početkom srpnja slovenska je vlada donijela odluku o početku njezina uklanjanja.

Bobnar, kojoj je ovo bio prvi sastanak s Božinovićem, ocijenila da je žilet-žica nesrazmjerno sredstvo i da je njezino micanje „simbol prijateljstva i dobre suradnje među državama“.

"Simbolika uklanjanja žilet-žice prije svoga ide na ruku stanovnicima pograničnog područja koji su toliko povezani među sobom", kazao je Božinović na konferenciji za medije nakon sastanka sa slovenskom kolegicom kod graničnog prijelaza Bregana/Obrežje.

Bobnar je istaknula kako je zabilježeno „zabrinjavajuće“ povećanje pokušaja ilegalnog prijelaza slovenske granice u 2022.

Pritom novi fenomen predstavljaju državljani Indije, Burundija i Kube koji legalno dolaze u neku od balkanskih država i potom ilegalno pokušavaju ući na teritorij Europske unije.

„To je nešto čime ćemo se baviti u narednom razdoblju i to upravo na razini Europske komisije“, kazao je Božinović.

„Većina, ako ne svi izazovi sigurnosti, danas su prekogranični. Ne možemo se boriti s transnacionalnim i prekograničnim izazovima svako unutar svojih granica“, dodao je.

Ministri su istaknuli i da su postigli dogovor o sklapanju sporazuma o policijskoj suradnji koji će dovesti do uklanjanja administrativnih procedura kako bi se olakšala suradnja hrvatske i slovenske policije.

Bobnar je ponovila da podržava hrvatsko članstvo u šengenskom prostoru i da je to u slovenskom interesu.

Božinović ističe da će Hrvatska i Slovenija, po ulasku Hrvatske u šengen koji se očekuje početkom 2023., moći zajednički nastupati pred Šengenskim vijećem.

„Naši izazovi su u tom smislu slični. Ako jedna ili više zemalja nastupe zajednički, taj se glas bolje čuje, nego da govore u svoje ime“, kazao je potpredsjednik hrvatske vlade.

Božinović je podsjetio da će se ulaskom Hrvatske u šengenski prostor dodatnih tisuću policijskih službenika moći rasporediti "na neuralgičnim točkama gdje prolaze ilegalni migranti". Odnosno, angažirat će ih se ili u dubini teritoriji ili na granici prema BiH i Srbiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:00