MUKE PO KONVERZIJI

Blagajnice noć uoči uvođenja eura: ‘Kalkulatore imamo, bit će teško ali znamo kome će biti najteže!‘

U zagrebačkom Konzumu izvjesili su natpis za kupce kojim poručuju da nisu mjenjačnica te da nisu dužni vršiti konverziju
 Davor Pongracic/Cropix/Cropix

Hrvatska kuna službena je valuta još samo nekoliko sati, a reporteri Jutarnjeg lista obišli su nekoliko dućana i ljekarni kako bi provjerili na koji način se prodavačice pripremaju na uvođenje eura.

Većina trgovina blagajne kovanicama eura pune od tek ponedjeljka jer nedjelja im je neradna, a zaposlenici nisu, kako nam kažu, pretjerano zabrinuti oko poslovanja s novom valutom.

- Što se imam bojat‘, ako pogriješim sve se može popraviti, odgovorila nam je tako zaposlenica trgovine Panda kad smo ju pitali očekuje li veće gužve ili probleme.

Vjeruje da će prvih dva tjedna tijekom kojih će se ostatak novca za proizvode plaćene kunama vraćati kupcima u eurima biti kompliciraniji, pa svima preporuča plaćanje karticama.

- Moramo preračunavati, biti malo oprezniji i sve pažljivo ukucavati, ali na računalu nam ionako piše tečaj. Uz kalkulator, unutar programa kase možemo ukucati iznos u kunama, pa nam ga pokaže i u eurima, ispričala nam je.

Kasu će im, kažu, šefica tijekom Silvestrova napuniti s eurima i istovremeno dati sve potrebne upute kako bi sve glatko funkcioniralo.

image
Laura Vidović/

U obližnjem Diskontu sreli smo djelatnicu koja je izrezivala nove cijene, na kojima je prvo iskazan iznos u eurima, a zatim u kunama. Osim toga, ostale pripreme obavljat će sljedeći tjedan kad imaju inventuru.

- Današnje pripreme? Ne, još su kune. Vjerojatno ćemo puniti blagajne u utorak jer 2. siječnja ne radimo pošto imamo inventuru. Možda ćemo to obaviti i uz inventuru da nas sve dočeka spremno za prvi radni dan u novoj godini, rekla nam je zaposlenica.

Vjeruje da neće biti nikakvih komplikacija jer također imaju program pomoću kojeg im piše iznos u kunama i koliko moraju izvratiti u eurima, da ne moraju preračunavati u glavi. Ipak, tek će vidjeti kako to sve funkcionira, a sve regularne upute su već dobili.

image

Natpis u Konzumu

Laura Vidović/

Konzum na zagrebačkoj Trešnjevci na prozoru ima zalijepljenu i napomenu za kupce uoči promjene službene valute. Iako razdoblje dvojnog optjecaja valuta traje od 1. siječnja do 14. siječnja, napomenuli su da nisu financijska ustanova i nisu dužni vršiti usluge konverzije.

Stoga, mole kupce da tijekom prvih dva tjedna plaćaju karticama ili novčanicama u primjerenim apoenima. Djelatnica je rekla da od danas pune blagajne, a zatim kao i svi ostali od ponedjeljka počinju sa novim plaćanjem.

- Dobili smo osnovne upute kao i svi drugi dućani, ali očekujem veće gužve i eventualne probleme dok se svi skupa ne naviknemo, ispričala nam je.

image
Luka Gerlanc/Cropix/

Zaposlenik jedne ljekarne rekao je kako razumije da su možda neki fascinirani s promjenom valute, ali njemu to nije ništa posebno i ne očekuje neke promjene u poslovanju.

- Mislim da će pekarama ili kafićima biti teže, a u ljekarnama zapravo nema puno novaca, većinom sve ide preko recepta ili se plaća karticom što je navika još od korone, rekao nam je djelatnik.

Također s eurima kreću od ponedjeljka, a danas su u blagajni još uvijek samo kune. Nisu dobili ni neke posebne upute, samo da je do 15. siječnja dvojno plaćanje.

Vjeruje i da neće biti nestašice novca jer kaže kako općenito u svakoj vrsti prodavaonice zapravo nema puno novca i svejedno ga nikad ne nestane.

- Na 10 tisuća kuna prometa ima oko 500 kuna sitniša. Mislim da su svi dobro opskrbljeni, a nama je u blizini i mjenjačnica, tako da i bude ne znam koje čudo neće nestati novca, objasnio nam je.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/cropix/Cropix

U dućanu Kik blagajne također počinju puniti eurima od ponedjeljka. Djelatnica s kojom smo razgovarali očekuje malo problema dok se svi ne naviknu, a danas će nakon radnog vremena dobiti sve upute.

Sreli smo ju dok je lijepila cijene, ali još uvijek one stare jer će u siječnju stavljati one s prvim iznosom u eurima. Rekla je kako su to inače trebali napraviti ovaj mjesec, ali su im produžili rok do siječnja da naprave prilagodbu.

- U globalu, od 2. siječnja to sve baš kreće, pa ćemo vidjeti što će biti, zaključila je zaposlenica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:28