DIPLOMATSKI SKANDAL

Bivši voditelj operacija SOA-e: ‘Vučić je pokušao ući u Hrvatsku kao da ulazi u Niš‘

Postoje određeni diplomatski i sigurnosni protokoli. On će doći na način i u vrijeme kad to Hrvatska odluči, kaže Ante Letica

Aleksandar Vučić

 Tom Dubravec/CROPIX

"Vučić je pokušao na jedan bahati, nepristojan i nekulturan način, neprimjeren diplomatskim uzusima i pravilima, ući u Republiku Hrvatsku kao da ulazi u Niš. Njemu je zbog toga zabranjeno ući u Republiku Hrvatsku", komentirao je gostujući na N1 televiziji Ante Letica, bivši voditelj operacija Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA).

Letica je naveo kako Aleksandar Vučić ne može doći u privatni, službeni, radni ili državni posjet Hrvatskoj, a da se o tome ne postigne dogovor između dvaju ministarstava vanjskih poslova i protokola u koji su uključeni SOA i BIA te MUP Hrvatske i Srbije. Naveo je kako Vučiću nije zabranjeno položiti vijenac u Jasenovcu i da će on to učiniti, ali da mu je zabranjeno ući u Hrvatsku zbog načina na koji je to htio učiniti.

"Postoje određeni diplomatski i sigurnosni protokoli. Od onoga trenutka kad predsjednik jedne strane države, pa tako i predsjednik Vučić, uđe u Republiku Hrvatsku, sva nadležnost po pitanjima sigurnosti je u rukama hrvatskih službi i hrvatskog MUP-a. Način na koji je Vučić htio ući u Hrvatsku, s jednom bulumentom svojih novinara, sa svojim tjelesnim čuvarima, s televizijskim ekipama bez najave i bez odborenja, zapravo je skandal i Hrvatska je napravila jedini mogući potez, a to je da mu se zabrani ulazak. On će doći na način i u vrijeme kad to Hrvatska odluči", rekao je Letica te dodao da ne zna koja je uloga Pupovca u prenošenju poruke o dolasku Vučića, s obzirom na to da je on o posjetu obavijestio jedino predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca.

"Uz uvažavanje uloge saborskog zastupnika i člana vladajuće koalicije - kako je on meritoran da prenosi te poruke", rekao je Letica. Dodao je da ne zna je li SOA bila obaviještena o posjetu, ali tvrdi da bi SOA sigurno obavijestila državni vrh da su znali za posjet. Kaže da bi se taj posjet teško uopće dogodio bez najave, prenosi N1.

"Tjelesno osiguranje predsjednika Vučića je naoružano. Radi se o vrhunski spremnim specijalcima. Međutim, oni u RH nemaju nikakvih ovlasti niti da primjenjuju sredstva prisile niti da koriste vatreno oružje. Sigurno je da bi granična policija zapriječila ulaz dok ne dobije odobrenje hrvatske Vlade. Hrvatska Vlada je napravila jedino ono što je mogla, a to je da zabrani jedan takav bahati, prepotentni i ponižavajući ulaz u Republiku Hrvatsku", zaključio je Letica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 01:21