VINKO GRGIĆ

Bivši SDP-ovac prvi je hrvatski zastupnik pod istragom tužiteljstva EU: ‘Ma to je samo procedura‘

Bivšeg SDP-ovca osumnjičeneog u aferi Janaf te parlamentarca i novog-starog gradonačelnika Nove Gradiške traži Europsko tužiteljstvo
 Damjan Tadic/Cropix

Bivši SDP-ovac Vinko Grgić, sada nezavisni zastupnik i gradonačelnik Nove Gradiške, prvi je hrvatski saborski zastupnik koji se našao pod istragom Europskog tužiteljstva.

Ured europskog javnog tužitelja zatražio je od Sabora skidanje imuniteta za Grgića, i to zbog primanja mita i pronevjere europskih sredstava te zloupotrebe položaja i ovlasti kojima je prouzročena šteta strukturnim i investicijskom fondovima EU. Radi se o slučaju zbog kojega je i USKOK protiv njega već otvorio istragu u sklopu afere Janaf.

Radilo se o projektu gradnje reciklažnog dvorišta u Novoj Gradiški vrijednog 5,4 milijuna kuna, od čega su 4,2 milijuna europskih sredstava, zatim gradnji fotonaponske elektrane vrijedne 5 milijuna kuna, od čega su 3 milijuna kuna nepovratnih sredstava iz europskih fondova, te bazena.

Devedeset dana zatvora

U Saboru su nam potvrdili da je jučer prijepodne stigao zahtjev iz Ureda europskog javnog tužitelja, a predsjednik Mandatno-imunitetnog povjerenstva Robert Jankovics kaže da će u ponedjeljak biti sjednica na kojoj će odlučivati o Grgićevu imunitetu, dok bi plenarna sjednica koja donosi konačnu odluku trebala biti već idući tjedan.

Jankovics kaže da se u skidanju imuniteta navodi slučaj reciklažnog dvorišta za koje su korištena europska sredstva te da se Grgića sumnjiči za primanje mita i zlouporabu položaja. - Prošle godine kada je USKOK tražio skidanje imuniteta nije se navodio taj slučaj, nego Bioslol, odnosno fotonaponska elektrana i tu je bilo samo primanje mita - kazao je Jankovics.

Grgić, međutim, tvrdi drugačije.

- Danas sam dobio odluku europskog delegiranog tužitelja o preuzimanju predmeta. Prije dva mjeseca Dražen Barišić (bivši gradonačelnik Velike Gorice iz HDZ-a, op. a.) i ja odvojeni smo u odnosu na postupak Janaf. Više nismo pod tom istragom. A sada se taj predmet iz USKOK-a prebacuje u Ured europskog javnog tužitelja. Odvjetnici mi kažu da je to samo procedura premještanja predmeta iz nadležnosti jednog ureda u drugi - kaže Grgić te dodaje da se njega sumnjiči samo za djelo iz članka 293 Kaznenog zakona, primanje mita, te da je kod njega to djelo u pokušaju, odnosno obećanje da će mu biti isplaćeno mito.

Grgić kaže da se u dopisu koji je dobio od europskog delegiranog tužitelja spominje isključivo fotonaponska elektrana, ali ne i reciklažno dvorište.

- Reciklažno dvorište je završeno. Elektrocentar je imao najbolju ponudu, ali ispod onog što smo planirali. Projekt je završen, reciklažno dvorište je gotovo, dobilo je sve dozvole, prošlo sve revizije i dobili smo povrat uloženog novca - rekao je Grgić.

Krajem prošle godine Grgić je proveo gotovo 90 dana u istražnom zatvoru u Remetincu zbog afere Janaf čiji je jedan krak otišao u Novu Gradišku, a drugi u Veliku Goricu. Sumnja se da je Grgić za 100.000 kuna mita tvrtki Elektrocentar Petek sredio posao s reciklažnim dvorištem i solarnom elektranom pokraj grada.

Birači ga nisu kaznili

Afera je pukla u vrijeme kada su stranke određivale kandidate za lokalne izbore. Grgić je s lakoćom dobivao izbore u svojem gradu i trebao je biti jedan od SDP-ovih aduta, ali je stranka zbog afere odustala od njega.

Čim je izašao iz Remetinca, Grgić je napustio SDP, a na izbore je izašao kao nezavisni kandidat. Premda je na leđima imao uteg USKOK-ove istrage, birači to nisu kaznili. Pobijedio je u prvom krugu, i to sa 62 posto glasova birača. I njegova nezavisna lista bez problema je osvojila većinu u Gradskom vijeću.

- Ne znam što se događa. Svi svjedoci su ispitani i moguće je da me, budući da sam ponovo izabran, žele ponovo staviti u istražni zatvor po osnovi opasnosti od ponavljanja djela - pribojava se Grgić.

Ako se podigne optužnica, sudit će mu se u Zagrebu

U ovom slučaju na Grgića se primjenjuje Zakon o provedbi Uredbe Vijeća EU o provedbi pojačane suradnje u vezi s osnivanjem Ureda europskog javnog tužitelja iz 2017. godine. Po njemu je određeno da Odjel delegiranih europskih tužitelja djeluje u sastavu USKOK-a.

Delegirani europski tužitelj nadležan je za slučajeve malverzacija novcem koji dolazi iz europskih fondova. U njegovoj je ovlasti i prikupljanje podataka iz drugih zemalja EU, što bi USKOK inače radio putem međunarodne pravne pomoći. Ako ishod rada europskog tužitelja bude podizanje optužnice protiv Grgića zbog malverzacija europskim novcem, za to će mu se suditi u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 08:08