POMORSKO DOBRO

Bivši načelnik optužen za bespravnu gradnju: ‘Da, dobio sam neki poziv od DORH-a, bit će da je to to‘

Neki drugi rade svašta pa nikome ništa, komentirao je bivši načelnik Podgore

Ante Miličić

 Ivo Ravlic/Cropix

Bivši dugogodišnji nezavisni načelnik općine Podgora Ante Miličić (65) našao se "na udaru" splitskog ODO-a koje ga je, nakon provedene istrage, optužilo za protupravnu gradnju i skidanje i povredu službenog znaka i pečata, piše Slobodna Dalmacija.

Terete ga da je od listopada 2018. do srpnja 2019. godine na dijelu morske obale Živogošće – Mala Duba do Živogošće – Porat postupao protivno Zakonu o gradnji na području proglašenom pomorskim dobrom, odnosno području od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku.

Prema optužnici, iako je bio svjestan da nema građevinsku dozvolu, izdao je nalog tvrtki "Merlin Company" da izvede radove. Tako su izgrađeni potporni zidovi visine oko 80 centimetara, od kamena povezanog betonom u dužini od oko 300 metara, te nasip širine oko 1,2 metra od sitnozrnatog kamena i zemlje između zidova i zasjeka morske obale. Napravljena je i betonska podloga na nasipu dugom oko 300 metara i širokom oko jedan i pol do dva metra.

– Viša građevinska inspektorica Područnog ureda u Splitu, Sektor građevinske inspekcije Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja 30. siječnja 2019. zatvorila je gradilište postavljanjem službenog znaka, o čemu je okrivljenika i usmeno izvijestila prilikom obavljanja inspekcijskog nadzora.

No, okrivljenik je postupio suprotno tome te je od 30. siječnja do 9. srpnja 2019. godine, svjestan da je na gradilištu zabranjeno obavljanje građevinskih radova, izdao nalog izvođaču radova da nastavi s izvođenjem radova, pa su građevinski radovi dovršeni, odnosno izgrađena je betonska podloga na nasipu (širina oko 1,5 do 2,0 metra, ukupna duljina oko 300 metara) – izvijestili su iz splitskog ODO-a.

– Ne znam za tu optužnicu, prvi put čujem. Dobio sam neki poziv od DORH-a, bit će da je to to. Sjećam se da sam prije par godina bio pozvan da dam iskaz oko toga. Nemam šta reći nego da kad Općina udre mašklin, odma se diže sve na noge, a neki drugi rade svašta pa nikome ništa – kratko je jučer komentirao bivši načelnik Podgore.

Prema Kaznenom zakonu za protupravnu gradnju na području od posebnog interesa za državu je propisana kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora, a za skidanje ili povredu službenog pečata do tri godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:58