AFERA VJETROELEKTRANE

Bivši ministar "priznao" da za temu iz svog resora nije bio dovoljno stručan: ‘Ja sam ekonomist...‘

Njegov bivši pomoćnik, sada optuženi Validžić, tvrdi: "Ministar je tražio da sporni predmet ima prioritet". Ćorić: "Validžić laže!"

Tomislav Ćorić

 Goran Mehkek/Cropix

Iako se USKOK-ovom optužnicom bivšoj državnoj tajnici Josipi Rimac na teret stavlja da je za potrebe projekta vjetroelektrane Krš-Pađene, odnosno tvrtke C.E.M.P. Milenka Bašića lobirala kod predstavnika čak deset ministarstava, među kojima je i više ministara koje je osobno kontaktirala, na kraju su zbog optužbi da su prihvatili njezine "nemoralne ponude" na optužnici završili samo njih dvoje - jedna ministrica i jedan pomoćnik ministra.

Štoviše, tadašnja ministrica Regionalnog razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU) Gabrijela Žalac nije optužena da je pokušala "pogurati" projekte vjetroelektrane unutar svojega ministarstva, već je zloporabila svoju drugu funkciju, onu članice nadzornoga odbora HBOR-a, kako bi državne banke kreditirale vjetroelektrane. Druga stvar odnosi se na Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, iz kojega je optužen bivši pomoćnik ministra Domagoj Validžić.

Teretio ministra

Validžića optužnica tereti za dvije stvari. Pokušaj lobiranja u ministarstvu da se prihvati žalba C.E.M.P.-a protiv odluke HROTE-a, koji im je dao manju otkupnu cijenu struje od one koju su htjeli, do čega nije došlo jer je Rimac uhićena. No, puno zanimljivije, Validžiću se na teret stavlja da je na traženje Rimac osigurao da njegovo ministarstvo da tumačenje prema kojemu ne postoji opasnost da C.E.M.P. izgubi status povlaštenog proizvođača struje, a C.E.M.P. ga je trebao kako bi kod banaka ishodio produljene rokove korištenja kredita.

Iznošenjem svoje obrane u istrazi Validžić je pak u donošenje spornoga tumačenja "uvalio" i tadašnjeg ministra energetike Tomislava Ćorića, za kojeg je rekao da je od njega zatražio da se zahtjev C.E.M.P.-a pozitivno riješi. "Ćorić me ‘sam od sebe‘ pozvao u ured povodom zahtjeva C.E.M.P.-a i pitao što je s tim zahtjevom, a budući da zahtjev nije išao preko kabineta ministra, zaključio sam da je Ćorić na neki drugi način doznao za taj predmet...

Ćorić je rekao da se tom predmetu da prioritet te da odgovor treba biti u pozitivnom kontekstu za investitora. Također mi je rekao da prije otpreme odgovora njemu pošaljem završnu verziju kako bi je pregledao", rekao je Validžić, koji je i USKOK-u predao mail koji je poslao Ćoriću.

Nakon ovakvih Validžićevih tvrdnji USKOK je ispitao Ćorića, no na kraju, kao što je poznato, istraga nije proširena i na sada već bivšeg ministra energetike. "Nije točno da sam pogodovao C.E.M.P.-u. Niti jednom u pet i pol godina, koliko sam bio ministar, nikome nisam rekao da nešto napravi mimo zakona. Taj zahtjev C.E.M.P.-a nije niti zaprimljen u kabinet ministra, nego je sve odrađeno u Upravi za energetiku."

Također je naveo da se ne može sjetiti da je s Rimac ikada razgovarao o pitanju društva C.E.M.P. d.o.o., vjetroelektrani Krš-Pađene ili Milenku Bašiću. Naime, u nekoliko tajno snimljenih razgovora između Rimac, Validžića i Bašića oni govore kako su se sastali s Ćorićem. Tako npr. u jednome razgovoru Rimac priča kako je bila na kavi s "Domagojem i šefom mu...".

U drugome razgovoru pak Rimac Bašiću govori legendarnu rečenicu kako će se "lipo gledat‘ s ovim ministrom što ga ti voliš", navodno misleći na Ćorića.

No, najzanimljivije je to što je Ćorić odgovorio na Validžićeve prozivke da mu je povodom odgovora C.E.M.P.-u poslao mail. "Za taj mail sam doznao tek kada je Validžićev iskaz objavljen u medijima. Zbog toga sam provjerio svoj mail i pronašao poruku u kojoj mi je Validžić dostavio nacrt tog tumačenja, ali ja taj mail nisam bio ni pročitao.

Stručno pitanje

U vrijeme kad sam bio ministar dostavljala mi se određena dokumentacija za koju se smatralo da bih ja trebao imati informacije, ali se u konkretnom slučaju radilo o specifičnom i vrlo usko određenom stručnom pitanju o kojem ja kao ekonomist nisam imao dovoljno stručnog znanja da bi mi ono išta značilo", rekao je Ćorić de facto optuživši Validžića da ga je lažno optužio.

Ćorićevu priču potvrdio je Zoran Pačandi, voditelj Službe za obnovljive izvore energije u ministarstvu, kojega je Validžić zadužio da izradi odgovor na zahtjeve C.E.M.P.-a. Naime, Pačandi je potvrdio da ga je Validžić tražio da "bude blag prema investitorima", ali nije se mogao sjetiti je li mu Validžić rekao da je uputu dobio od Ćorića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:26