NASTAVLJA SE ISTRAGA

Bivši ministar financija Zdravko Marić ispitan u USKOK-u, doznajemo zbog koje velike afere

U tijeku je drugi dio postupka u kojoj joj se Josipi Rimac na teret stavlja isključivo pogodovanje Milenku Bašiću

Zdravko Marić, arhivska snimka

 Ranko Suvar/Cropix/Cropix

U sklopu istrage o tzv. aferi Vjetroelektrane u srijedu je u Uskoku po prvi puta kao svjedok ispitan i bivši ministar financija Zdravko Marić, i to na okolnost optužbe protiv bivše državne tajnice Josipe Rimac, te bivše ministrice Gabrijele Žalac, osumnjičene da su tvrtki C.E.M.P. Milenka Bašića sređivale kredit HBOR-a za projekt vjetroelektrane Krš - Pađane.

Marić koji je kao ministar financija bio i predsjednik Nadzornoga odbora HBOR-a, prema onome što je do sada utvrdio Uskok, nije bio umješan u sređivanje spornoga kredita te je pružao otpor. U tjednu kada je HBOR trebao odlučivati o odobrenju kredita CEMP-u, Rimac je, naime, pisala Bašiću kako je kontaktirala predsjednika NO HBOR-a i ministra financija Zdravka Marića te Gabrijelu Žalac s kojom je bila prijateljica, na što joj je Bašić tražio da mora "slomiti" Marića.

Dok je protiv Rimac već podignuta optužnica zbog sređivanja državnih ispita, te pogodovanja kod uzgoja stoke na krškim pašnjacima, kao i dodijele proračunskih sredstava iz programa za nacionalne manjine, drugi dio postupka u kojoj joj se na teret stavlja isključivo pogodovanje Bašiću, još uvijek je u fazi istrage.

No, ne zadugo. Naime, i u tome postupku istraga se privodi kraju, te se ispituju preostali svjedoci. Među njima i Marić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 06:55