IVO IH SPOJIO, PA RAZDVOJIO

Biancina osveta: Uzvraća premijerki jer ju je degradirala

Nikada se nisu dobro slagale iako su bile najbliže Ivi Sanaderu. A sada je sukob postao otvoreni rat

ZAGREB - Bianca Matković u srijedu poslijepodne napisala je ostavku na mjesto državne tajnice u Ministarstvu gospodarstva i donijela je u Vladu premijerki Jadranki Kosor.

O tome, kaže naš izvor, uopće nije obavjestila nadređenog ministra Đuru Popijača. Premijerka joj je na to, navodno, rekla:

- Dobro, kad se vrati ministar Popijač s puta, te njemu daš ostavku i predaš zaduženja, onda će te Vlada razriješiti.

No, Matković je, otkriva naš sugovornik, očigledno po svaku cijenu željela što prije u Sabor, pa je unatoč premijerki, i prije nego što ju je Vlada razriješila, u ured Luke Bebića poslala najavu da će aktivirati mandat.

- Nećemo oko toga raditi probleme. Ima mandat, neka ga aktivira - tvrdi jedan visokopozicionirani HDZ-ovac.

Bič Božji i Žena zmaj

U HDZ-u službeno ne žele priznati da se boje povratka Matković u Sabor. No, nekad su je se bojali, zvali su je Bič Božiji!

Kad je u travnju 2008. američki predsjednik George Bush sletio u Zagreb, dočekala ga je državna tajnica iz Ministarstva vanjskih poslova Bianca Matković. Imala je 34 godine! Slovila je za gotovo najmoćniju ženu u državi! Bila je jedna od dvije najbliže suradnice premijera Ive Sanadera. Tu je poziciju dijelila s njegovom zamjenicom u HDZ-u - Jadrankom Kosor.

Tog dana, na proljeće prije dvije godine, Bianca Matković, u pripijenom kostimu bez osmijeha na licu izgledala je kao da su je s razlogom prozvali - Bič Božji i Žena zmaj!

Moć je crpila iz dobrih odnosa sa Sanaderom. U MVP je došla kao studentica Ekonomije, 1996. I odmah je upala na mjesto Sanaderove tajnice, pričalo se da je Sanader živio kod njezih roditelja kad se vratio iz Austrije, ali to nikad nije potvrđeno.

Kada se HDZ vratio na vlast 2003. , i karijera tajnice Matković vinula se u nebo...

Druga, pak, miljenica bivšeg premijera Sanadera - Jadranka Kosor - imala je posve drukčiji put. Bila je Sanaderova desna ruka, odana HDZ-ovka, u pravilu žena iz sjene, u javnosti su je podrugljivo zvali - Suzana.

A njih dvije međusobno?

- Nikad se nisu slagale - kaže naš izvor u HDZ-u.

Kada je u ljeto 2009. Sanader napustio politiku, a Kosor ubacio na svoje staro mjesto, Matković je postala suvišna. Iako je unaprijeđena na mjesto ministrice bez portfelja, mnogi su se pitali što ona uopće radi.

Odnos Kosor - Matković ni prije nije bio posebno dobar, ali incident koji je bio kap koja je prelila čašu u tom odnosu dogodio se u ljeto 2009. Zakačile su se oko uređenja ureda.

Uljuđeni toalet

Nova HDZ-ova ministrica oduvijek je padala na estetiku pa je, primjerice, i u MVP-u dala preurediti toalet. Glasnogovornik MVP-a Mario Dragun izvijestio je tada da toalet “nije preuređen, nego uljuđen”.

- Matković više ‘preuređuje’ zaposleničku strukturu - rekao je Dragun.

U Vladi Matković nije mogla “preuređivati” zaposlenike, pa se uhvatila ureda. U javnost je procurila njihova svađa oko tepiha zbog kojeg je Bianca čak zvala i Sanadera. On joj je, pak, objasnio da joj više ne može pomoći. Matković je sukob demantirala, ali Kosor se nije oglasila.

I trač o tepihu postao je jasna poruka premijerke o ministričinu padu.

Matković naredila da joj kupe slike za 42.105 kuna

Ali, osim tepiha, dobivala je Matković u Vladu i dva ulja na platnu slikara Tihomira Lonačra. Ministarstvo ih je kupilo jer ih je ona poželjela. Slike su kupljene za 42.150 kuna, a postale su primjer osobnog raspolaganja državnom imovinom. Matković nije vidjela ništa sporno u tome da po državnim uredima raznosi umjetnine, tepihe, ogledala…

- Nisam povjesničarka umjetnosti nego ekonomistica, ali sviđa mi se Lončarov rad. S njegovim djelima me upoznao naš ministar kulture Biškupić - ispričala je tada.

Je li slike ponijela i u Ministarstvo gospodarstva nije poznato, ali objavljeno je kako je u novi ured tepih donijela od doma, a s njom su stigle i njezine dvije tajnice, inače susjede.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 12:46