MINISTAR U OSIJEKU

Beroš predstavio važan program vrijedan 13,2 milijuna eura: ‘Ušli smo u društvo zapadnoeuropskih zemalja‘

Specijalističko usavršavanje trajat će godinu dana i u njega će biti uključeno 375 prvostupnika sestrinstva

Vili Beroš

 Vlado Kos/Cropix

"Programom specijalističkog usavršavanja prvostupnika sestrinstva u hitnoj medicini, čiji je prvi ciklus počeo u ponedjeljak, Hrvatska ulazi u društvo zapadnoeuropskih zemalja u kojima medicinske sestre i tehničari u hitnoj medicinskoj službi samostalno pružaju hitnu pomoć pacijentu u životno ugrožavajućim stanjima na mjestu intervencije i tijekom transporta do dolaska u bolnicu," izjavio ministar zdravstva Vili Beroš, koji je početak provedbe ovog programa podržao u Osijeku, na Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo, gdje će se usavršavanje provoditi za polaznike iz pet županija istočne Hrvatske. Riječ je o programu koji će se provoditi u cijeloj državi, a Hrvatska je 13,2 milijuna eura, kolika je vrijednost projekta, osigurala iz Nacionalnog programa otpornosti i oporavka (NPOO).

- Ovim programom osiguravamo dostupniju hitnu medicinsku službu kao i dodatnu učinkovitost timova što pokazuje dosljednost ove Vlade i zdravstvene administracije u provođenju reformskih mjera s pacijentom u fokusu zdravstvenog sustava. Također, prepoznajemo medicinske sestre i tehničare kao iznimno važne dionike sustava ulaganjem u njihovu edukaciju – rekao je Beroš, dodavši kako ovim programom "Hrvatska ide u korak s modernim svjetskim trendovima u području hitne medicine." Specijalističko usavršavanje trajat će godinu dana i u njega će biti uključeno 375 prvostupnika sestrinstva, od kojih 210 iz postojećih timova T2 koje već rade u županijskim zavodima za hitnu medicinu. Cilj je naime u postojećoj Mreži hitne medicine osigurati da svaki tim T2 ima jednog prvostupnika sestrinstva sa završenim specijalističkim usavršavanjem. Preostalih 165 prvostupnika sa završenim programom specijalizacije dodatno će ojačati sustav hitne medicinske službe, posebno u onim područjima koji bilježi nedostatak liječnika.

- Medicinske sestre i tehničari koji danas počinju sa specijalističkim usavršavanjem, pružat će širi opseg zdravstvene usluge prema hitnim pacijentima čime će se omogućiti brža i učinkovitija hitna medicinska skrb, sestrama i tehničarima stručno napredovanje i usporedno poboljšanje materijalnog statusa, a liječnicima smanjiti pritisak što u konačnici dovodi do funkcionalnije hitne medicinske službe. Iza ovog važnog postignuća u razvoju hitne medicinske djelatnosti stoji intenzivan rad tima Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, Županijskih zavoda za hitnu medicinu, Hrvatske komore medicinskih sestara te obrazovnog sustava na čemu im se neizmjerno zahvaljujem. Navedeno specijalističko usavršavanje medicinskih sestara i tehničara prvo je u nizu iskoraka dodatnih specijalizacija medicinskih sestara i tehničara kojima smo, uz ostale aktivnosti, pokrenuli lavinu promjena u okviru sveobuhvatne reforme zdravstvenog sustava s konačnim ciljem cjelokupnog unaprjeđenja zdravlja naših građana – poručio je ministar Beroš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 21:25