SKUPOCJENA OPREMA

Beroš obnavlja zahode za 2,3 milijuna, spominju se četke od 700 kn. Ministarstvo: Cijene su samo ogledne

"Odabrani su kvalitetni i izdržljivi (trajni) materijali, a oblikovanjem se nastoji osvježiti prostor i osuvremeniti ga", piše u projektu

Vili Beroš

 Nikola Vilic/Cropix

Ministarstvo zdravstva obnovit će sanitarne čvorove u svojim prostorijama za 2,3 milijuna kuna. U srijedu 3. kolovoza na Elektroničkom oglasniku javne nabave RH objavili su natječaj za izvođenje radova, a pozornost je privukla skupocjena kupaonska oprema koju su projektanti specificirali u dokumentu projekta.

Tamo navedena WC četka u slobodnoj prodaji košta 710 kuna, a Ministarstvo treba po jednu za svaki WC odjeljak koji su raspoređeni u devet sanitarnih čvorova unutar zgrade na adresi Ksaver 200a. Isto vrijedi i za držače toalet papira koji također vrijede 710 kuna po komadu, sušila za ruke od preko 8.100 kuna po komadu i svu ostalu opremu. S obzirom na probleme u kojima se nalazi hrvatsko zdravstvo, poput dugova i nedostatka lijekova, takvi troškovi doimaju se nepotrebno visokima, a o svemu je prvi pisao Net.hr.

"Projekt rekonstrukcije sanitarnih čvorova u prostorijama Ministarstva zdravstva u Zagrebu" detaljan je dokument koji je još 2017. godine izradila projektantska tvrtka Radionica arhitekture. Na 104 stranice nalaze se tlocrti svih devet prostorija koje su zajedno velike 115,75 metara kvadratnih.

"Zgrada Ministarstva zdravstva ima 9 sanitarnih čvorova koji su u lošem stanju te je potrebna njihova rekonstrukcija u smislu novih pregradnih zidova, obloga zidova, novih sanitarnih elemenata i instalacija", navodi se u dokumentu o postojećem stanju.

WC prostorije zasebne su za žene i muškarce. Sastoje se od pretprostora s umivaonikom i kabina s WC školjkama, a pisoari su odvojeni pregradama. Deveti sanitarni čvor ima i tuševe. Svi čvorovi opremljeni su zahodskom školjkom s držačem za papir, WC četkom, kukom za vješanje na vratima, a umivaonici u pretprostorima imaju integrirani otvor za bacanje otpada. Na zidu će biti sušila za ruke, dozer sapuna, ogledalo i slično.

"Odabrani su kvalitetni i izdržljivi (trajni) materijali, a oblikovanjem se nastoji osvježiti prostor i osuvremeniti ga", piše u projektu.

WC školjka modela Geberit Xeno2 na njemačkim stranicama može se naći po cijeni od 2874 kune bez pripadajuće daske. Najjeftinija verzija pisoara iste marke stoji 4352 kune. Jedno Dyson Airblade V sušilo za ruke košta 8123 kune. Tražena bijela WC četka Inda Touch iz kolekcije "My love" na britanskoj stranici košta 1109 kuna, a u Hrvatskoj se u sivoj verziji može naći za 710 kuna. Držač za papir, također marke Inda Touch, na drugoj stranici je na popustu i s njime uračunatim je 710 kuna. U sanitarnom čvoru broj 9 nalaze se dva tuša, a jedan set Grohe Euphoria System košta oko tri tisuće kuna. Sve cijene odnose se na maloprodaju i podatke dostupne na internetu. Za očekivati je da bi Ministarstvo ipak dobilo nekakav popust na količinu.

Rok za dostavu ponuda je 25. kolovoz.

Ministarstvo: Oprema i cijene su samo ogledne

Ministarstvo zdravstva odgovorilo je na upit vezan za renovaciju zahoda u njihovoj zgradi na adresi Ksaver 200a. Objasnili su kako su sanitarni čvorovi u Ministarstvu neispravni te da je navedena oprema samo ogledni primjerak, njezina prava cijena odredit će se tek nakon što vide kakve će ponude za izvođenje radova dobiti. Na konkretna pitanja o tome kako Ministarstvo opravdava četke za WC od 700 kuna i zašto je oprema tog cjenovnog ranga potrebna nisu odgovorili.

Podsjećamo, 3. kolovoza Ministarstvo zdravstva objavilo je natječaj za izvođenje radova na devet sanitarnih čvorova čiju su vrijednost procijenili na 2,3 milijuna kuna. U dokumentu je sa slikama i imenima navedena oprema koja bi se trebala postaviti u Ministarstvo. Tu su se našli držači za toaletni papir i četke za WC školjku svako po maloprodajnoj cijeni od 710 kuna, WC školjke za 2874 kune, sušila za ruke za 8120 kuna i ostala potrebna oprema.

Pitali smo ih zašto se radi baš o opremi koja toliko košta, kako to opravdavaju, bi li Ministarstvo bilo spremno na smanjivanje tih troškova i kako reagiraju na medijske napise o ovoj temi.

Odgovorili su opisom stanja sanitarnih čvorova u zgradi koja je sagrađena 1980. godine i otad nije bilo ulaganja u čvorove. Dodatno ih je oštetio potres 2020., većina ih je neispravna i van upotrebe. Od potresa je nekoliko puta dolazilo do curenja vode pa poplava i materijalne štete u poslovnim prostorima u zgradi.

"Skrećemo pozornost kako sanitarne čvorove ne koriste samo zaposlenici Ministarstva, već i sve stranke koje dolaze u Ministarstvo", istaknuli su.

Što se same opreme tiče, napisali su da se ne traži oprema koja je navedena u projektu rekonstrukcije sanitarnih čvorova, nego ona služi kao ogledni primjerak. Opis opreme detaljno je naveden u Troškovniku. Tamo se nalaze vrsta, kvaliteta i količina predmeta nabave te detaljni opisi tražene opreme. Kada su sredinom srpnja objavili Nacrt Dokumentacije o nabavi obnove sanitarnih čvorova savjetovali su se sa zainteresiranim gospodarskim subjektima i od njih Ministarstvo nije dobilo prijedloge niti zahtjeve.

"Predmet nabave opisan je sukladno Zakonu o javnoj nabavi, članku 205., odnosno na jasan, nedvojben, potpun i neutralan način koji osigurava usporedivost ponuda u pogledu uvjeta i zahtjeva koje je javni naručitelj postavio", stoji u odgovoru.

Sukladno istom članku, opis predmeta nabave dopunili au Projektom rekonstrukcije sanitarnih čvorova kako bi potencijalni ponuditelji dobili uvid u obuhvat investicije.

"Procijenjeni iznos definiran je na temelju projektantske procjene izvođenja radova, dok će stvarna cijena biti definirana tržišnom utakmicom, iskazana ponudama ponuditelja", pišu iz Ministarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. listopad 2022 10:17