ČETVRTI VAL

Beroš: ‘Na respiratoru je 94% necijepljenih‘; Ravnatelj KBC-a Split: ‘Kod nas je situacija vrlo ozbiljna‘

‘KBC Split je najopterećenija bolnica u Hrvatskoj bez premca‘, rekao je ravnatelj splitskog KBC-a Julije Meštrović
Vili Beroš
 Damir Krajac/Cropix

Ministar zdravstva Republike Hrvatske Vili Beroš u petak je u večernjim satima na svom Twitter profilu konstatirao da je "među novozaraženima koronavirusom u Hrvatskoj 81 posto necijepljenih".

- Među novozaraženima u (Hrvatskoj) više od 81% nije cijepljeno. Na respiratoru je 94% necijepljenih, kao i 93% hospitaliziranih u KBC Split. U Danskoj je cijepljeno 83% građana, a od danas ukinuta sva ograničenja. Činjenice su neumoljive! #CijepiSe. Samo tako idemo u sigurniju budućnost - napisao je Beroš.

Beroševa objava došla je nakon što je Nacionalni stožer civilne zaštite istoga dana objavio da su u Hrvatskoj u posljednja 24 sata zabilježena 1.042 nova slučaja zaraze koronavirusom SARS-CoV-2 te da je u Hrvatskoj trenutno 5.691 aktivan slučaj zaraze koronom. Stožer je objavio da se na respiratorima trenutno nalazi 99 pacijenata te da se 552 osobe liječe u bolnicama.

Stožer je ustvrdio i da je u Hrvatskoj do 9. rujna utrošeno 3.321.265 doza cjepiva protiv covid-19 te da je protiv covida-19 cijepljeno 43,24% ukupnog stanovništva, odnosno 51,92% odraslog stanovništva.

Što se tiče Danske, Hina je u petak javila da je 83 posto Danaca iznad 12 godina u potpunosti cijepljeno protiv covida. Danska je zbog toga ukinula mjere koje je uvela kako bi spriječila širenje koronavirusa, a Danci potvrdama više neće morati dokazivati da su se cijepili protiv covida. Uz to, Danska više covid-19 neće tretirati kao "društveno kritičnu" bolest.

Ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Split Julije Meštrović u petak je za Dnevnik HRT-a rekao da je situacija u toj ustanovi "zaista ozbiljna". Beroševa objava na Twitteru došla je vrlo brzo nakon Meštrovićevog gostovanja na HRT-u.

- Situacija je zaista ozbiljna. Mi smo jutros imali 103 bolesnika, a od toga ih je 31 bilo na respiratoru. Njih 25 su pozitivni na Covid-19, a još je šestoro onih koji su na respiratoru a bili su ranije bili pozitivni na Covid-19, prema tome liječe se od iste bolesti. Nikad toliko bolesnika nije bilo na respiratoru, to je više nego dvostruko više nego to je to bilo ranije. Međutim, te bolesnike i znatno bolje i uspješnije i odvajamo od respiratora, tri puta uspješnije nego ranije. No ponavljam još jednom ovo je veliko opterećenje za KBC - rekao je Meštrović za HRT.

HRT je ustvrdio da je prosječna dob covid-pacijenata u KBC-u Split 63 godine, što je 11 godina manje nego što je to bio slučaj tijekom posljednjeg vala zaraze. Dodao je i da je broj pacijenata na respiratorima znatno porastao u odnosu na prethodni val.

Meštrović je potom iznio podatke o bolesnima koji su na respiratoru.

- Od bolesnika na respiratoru 90% njih nije cijepljeno, dok ih je 10% bilo. Od preminulih od 1. srpnja do danas samo 6% je onih koji su bili cijepljeni, a čak 94% ih nije bilo cijepljeno. To su uvjerljivi podaci koji govore u prilog tome da se moramo cijepiti. Još jednom pozivam sve svoje sugrađane da se cijepe, To je način da sačuvamo zdravstveni sustav i KBC Split - rekao je ravnatelj splitskog KBC-a.

- KBC Split je najopterećenija bolnica u Hrvatskoj bez premca. Imali smo uspješnu turističku sezonu ali to znači da su svi naši hitni prijemi radili više nego inače. Mi smo bolesnike s Covidom počeli primati ranije ego ostale bolnice. Mi smo imali u jednom trenutku 65% od svih na respiratoru i to se nastavlja do danas. Da bismo se pripremili za nastavak broja bolesnika koji se povećava, neke smo odjele morali preseliti. Sve je to planski, pripremljeni smo, ali ne možemo reći da funkcioniramo ni blizu normalno kao što bi to trebali za sve ostale pacijente. Tu je ta opasnost koja prijeti - nastavio je Meštrović.

- Kod nas je u KBC-u cijepljeno ili steklo imunost preboljenjem bolesti 95% liječnika i oko 90% medicinskih sestara. Ponavljam, cijepljenje je jedini način da zaštitimo bolnicu od povećanog broja bolesnika i zadržimo opseg rada za sve ostale bolesnike kojima je to nužno - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:38