‘PRAVOSUDNA KALJUŽA‘

Bernardić o Severini: ‘U Hrvatskoj nitko nije zaštićen od nepravde ako nasuprot stoji velika količina novca‘

‘Kakvo je to pravosuđe koje je odlučilo da se dijete u potpunosti dodjeljuje ocu, da majka uopće ne sudjeluje u njegovu odgoju?‘

Severina Vučković i Davor Bernardić

 Cropix

Saborski zastupnik Marijan Pavliček (HS) prozvao je u srijedu politiku koja je, ustvrdio je, s jedne strane, „otjerala“ 400 tisuća Hrvata u zemlje zapadne Europe, a s druge, uvela gotovo 200 tisuća stranih radnika, polovicu iz dalekih azijskih zemalja.

„I to nam je prihvatljivo, to nam je danas sasvim u redu, imamo proces zamjena stanovništva koji traje godinama“, izjavio je zastupnik HS-a u saborskom govoru na slobodnu temu.

Pavliček kaže kako ima Hrvata koji bi se vratili iz inozemstva, ali da ih u tome priječi preveliko administriranje s kojim se suočavaju u tom pokušaju.

Navodi i kako u samo tri države – Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj živi 800 tisuća Hrvata, s tim da im broj i dalje raste, a da Hrvatska nema ni ministarstvo iseljeništva, ni demografije, ni ikakvu demografsku strategiju.

"Imamo samo dva ureda koji nisu u stanju zadržati ni Hrvate ovdje, a kamoli vratiti nekoga", ustvrdio je Pavliček te naveo da se u dvije godine, koliko traje mjera Biram Hrvatsku, vratilo svega 298 Hrvata iz inozemstva.

Miletić: Protiv smo ilegalnog probijanja granice

Marin Miletić (Most) proziva premijera Andreja Plenkovića da nema „nikakvu strategiju, ni viziju“, i kaže da "pravi strateg brine što će biti s njegovim narodom za pet, deset, 20 godina".

„Njemu je u interesu napuniti sada proračun, što radi 2021. - ukida kvote, danas imamo 130 tisuća stranih radnika“, dodao je Mostov zastupnik. Napominje da nitko nema ništa protiv dobrih, vrijednih, poštenih radnika, ali ima protiv toga da se uništava hrvatski narod, da se ruši cijena rada.

Imam protiv ilegalnog, protuzakonitog probijanja granice, rekao je Miletić i naglasio da će se Most zauzimati za državu kakvu definira hrvatski Ustav, ali i za državu u kojoj će se „navijati za hrvatsku reprezentaciju, njegovati i čuvati naša kršćanska kultura i identitet, državu u kojoj će nam u fokusu biti naš vlastiti narod“.

Vupora: Pravosuđe najslabija karika u sustavu zaštite od seksualnog nasilja

Barbara Antolić Vupora (SDP) poručila je kako SDP traži da se prestane pričati o potrebi suzbijanja nasilja, traži da se djeluje – sada.

Ocijenila je i kako je pravosuđe najslabija karika u sustavu zaštite od seksualnog nasilja, te naglasila kako je nedopustivo da se nasilnika pušta na slobodu od kuda može utjecati na svjedoke, zastrašivati žrtve.

Kazne su u pravilu male i žrtvama jasno daju do znanja da državi nije stalo da ih se zaštiti, rekla je zastupnica i dodala kako su suci očito nedovoljno educirani u radu sa žrtvama seksualnog nasilja.

Nepovjerenje u institucije, nesigurnost, pa i strah to su emocije koje prevladavaju kad čujemo za svaki novi slučaj zlostavljanja, posebno kada je riječ o djeci, kazala je zastupnica Vupora. Navela kako je jučer u lokalnim medijima objavljena vijest o takvom slučaju u Varaždinu, osobi koja je iskorištava djecu za pornografiju sud nije odredio zatvor.

Bernardić o slučaju pjevačice Severine i skrbništva

Davor Bernardić (SD) referirao se na jučerašnju presudu Vrhovnog suda kojom se ukida presuda Županijskog suda u Splitu i skrbništvo nad maloljetnim djetetom pjevačice Severine vraća ocu djeteta te istaknuo da ona „pokazuje svu pravosudnu kaljužu u Hrvatskoj“.

Kakvo je to pravosuđe koje je u prvom postupku donijelo presudu da se dijete uzima majci i u potpunosti dodjeljuje ocu, da majka uopće ne sudjeluje u njegovu odgoju, zapitao se zastupnik i dodao da to nije normalno, a i duboko je nepravedno.

„To pokazuje da baš nitko u Hrvatskoj nije zaštićen od nepravde ukoliko s druge strane stoji velika količina novca ili političkog utjecaja“, rekao je Bernardić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:03