‘POTPUNI KOLAPS‘

Bernardić napao Tomaševića: ‘Laž je da se odvaja više otpada, a Jakuševec se neće zatvoriti‘

Postotak odvajanja otpada u 2020. bio je 36 posto, a u 2022. je iznosio 24 posto. To je potpuni poraz navodno zelene politike - tvrdi Bernardić.

Davor Bernardić

 Ranko Suvar/Cropix

Davor Bernardić, saborski zastupnik i predsjednik zagrebačkog ogranka Socijaldemokrata, danas je gradonačelnika Tomislava Tomaševića nazvao lažovom jer je, kaže, odlagalištu otpada Jakuševec produljena dozvola za rad za još četiri godine što je suprotno Tomaševićevim predizbornim obećanjima o zatvaranju odlagališta.

- To je još jedna od laži aktualnog gradonačelnika, kao i da će se izgraditi Centar za gospodarenje otpadom. Jasno je kad je u pitanju gospodarenje otpadom u Zagrebu da je navodno zelena, a u biti PR politika doživjela svoj poraz - rekao je Bernardić.

image

Davor Bernardić, predsjednika Socijaldemokrata Grada Zagreba

Ranko Suvar/Cropix

Svoje tvrdnje Bernardić je potkrijepio podacima Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja iz kojih je, kako kaže, jasno da je u Zagrebu riječ o "potpunom kolapsu sustava odvojenog prikupljanja otpada".

- U usporedbi s 2020. i 2021. vidljivo je drastično smanjenje prikupljenog stakla, papira i kartona, a plastika i tekstil su na istoj razini kao 2020. godine. Količina prikupljenog metala i glomaznog otpada se smanjila za duplo, kao i biootpada - što je posebno porazno. Laž je da se više odvaja i da se smanjila količina miješanog komunalnog otpada, ona je ostala praktički na istoj razini. Ključni podatak je da je postotak odvajanja otpada u 2020. bio 36 posto, a u 2022. je iznosio 24 posto. To je potpuni poraz navodno zelene politike - tvrdi Bernardić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 11:31