ODGOVORIO PLENKOVIĆU

Beljak: ‘HDZ je stranka za 200 obitelji, a HSS se bori za dva milijuna obitelji, za malog čovjeka‘

Beljak je reagirao na opasku premijera koji mu je u Saboru poručio kako će se "HSS kad tad vratiti na desni centar"
Krešo Beljak
 Zeljko Puhovski/Cropix

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak poručio je u srijedu predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću kako su HSS i HDZ ideološki dijametralno suprotne stranke te da ne mogu biti zajedno.

Beljak je to kazao reagiravši na opasku premijera Plenkovića koji mu je prošloga tjedna u Saboru poručio kako će se "HSS kad tad vratiti na desni centar" te kako je "HSS-u mjesto uz HDZ".

"Radi se o tome da HSS i HDZ ne mogu biti zajedno. Mi smo ideološki dijametralno suprotni. To što on misli da smo mi bliski, to znači da on nema pojma o politici. HDZ je konzervativna, demokršćanska stranka, pustimo sad kriminal, koja se zalaže za krupni kapital, još od Tuđmanovih 200 obitelji. HSS je nasuprot njima stranka koja se zalaže za 'malog' čovjeka. Dijametralno suprotna politička ideologija ne može ići zajedno, ma što on mislio ili znao", navodi se Beljak u priopćenju HSS-a.

Beljak dodaje kako je HSS "jasno lijeva stranka", istaknuvši da je to bila i "prije komunista i partizana", prva anitfašistička stranka u Hrvatskoj te kako je Stjepan Radić bio prvi koji je govorio protiv Benita Mussolinija 20-ih godina prošlog stoljeća.

"Stranke se mijenjaju i propadaju, a pozivanje na Stjepana Radića nije kredit. To je temelj HSS-a. Na to pozivam, i hrvatska politika u ovom trenutku treba stranku poput HSS-a koja će se boriti za malog čovjeka, jer se nitko ne bori za njega. Dakle, protiv banaka, protiv krupnog kapitala", navodi se Beljak.

Dodaje kako je uvijek govorio, da ako je HDZ stranka za 200 bogatih obitelji, da je onda HSS stranka za dva milijuna obitelji koje mogu živjeti od svojega rada. "I to je ta razlika, mi se zalažemo za taj koncept”, poručuje Beljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. studeni 2022 10:04