UBLAŽIO RETORIKU

Beljak dan nakon što je izvrijeđao Jutarnji: ‘Ne mogu zabraniti lokalnim ograncima da surađuju s HDZ-om‘

Dogovorom HDZ-a i HSS-a razvrgnuta je koalicija HSS-a i SDP-a te potencijalna većina u Skupštini koju su dogovarali s Fokusom i DP-om
Krešo Beljak
 Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Nakon što je Jutarnji list u srijedu objavio da se HSS dogovorio s HDZ-om o zajedničkom vođenju Skupštine Zagrebačke županije, a predsjednik HSS-a Krešo Beljak burno reagirao tvrdeći da "HSS ne mijenja stranu i da se Beljak nije dogovorio s HDZ-om" - uz komentar da "Jutarnji list vrijedi manje od najjeftinijeg toaletnog papira" - predsjednik HSS-a danas je ublažio retoriku.

Dogovor na razini županiji je pao, ali, kako kaže, on nije bio uključen u pregovore i ne može ih zabraniti.

- Ja ne mogu utjecati na odluke županijskih organizacija. HSS se ne vodi diktatorski i ne mogu zabraniti lokalnim i županijskim ograncima da surađuju s HDZ-om. Ono što ja mislim o HDZ-u, što je svima poznato, u ovom je slučaju irelevantno - rekao nam je nešto smireniji Beljak u telefonskom razgovoru.

Ipak, napomenuo je da je nekorektno dovoditi njega, predsjednika stranke, u vezu s odlukom županijskog ogranka stranke koji ima, kaže, svoju autonomiju. Na direktno pitanje je li sudjelovao u pregovorima s HDZ-om na županijskoj razini, odlučno odgovara - ne!

- Nisam bio ni u kakvim dogovorima s HDZ-om niti ova suradnja u Zagrebačkoj županiji implicira bilo kakvu suradnju na nacionalnoj razini. Da ste se bolje upoznati sa situacijom, vidjeli biste da HSS na lokalnim razinama surađuje s HDZ-om u velikom broju gradova i općina - kazao je Beljak i dodao da takve dogovore imaju sve stranke, pa i one koje ih sada prozivaju - Fokus i SDP.

Podsjetimo, dogovorom HDZ-a i HSS-a razvrgnuta je koalicija HSS-a i SDP-a te potencijalna većina u Skupštini koju su dogovarali s Fokusom i Domovinskim pokretom. Četiri HSS-ovca sada s HDZ-om, strankom župana Stjepana Kožića i Strankom Bandić Milan 365 čine potrebnu natpolovičnu većinu od 25 vijećnika za sjednicu Skupštine koja je sazvana za 3. kolovoza.

HSS Zagrebačke županije: SDP nam nije dao podršku pa smo je dogovorili s HDZ-om

HSS Zagrebačke županije u četvrtak je priopćio da je jučer na sjednici “odlučio preuzeti odgovornost obnašanja funkcije predsjednika Skupštine”, a nakon što podršku za tu funkciju nisu dobili od SDP-a dogovor kojim se osiguralo konstituiranje Skupštine pao je s HDZ-om.

Dan nakon što je objavljena vijest da je HSS s HDZ-om u Zagrebačkoj županiji sklopio koaliciju, županijski ogranak HSS-a u priopćenju je reagirao na, kako tvrde, pojedine neistinite tvrdnje u medijima.

U priopćenju su naveli da je jučer na sjednici “odbor HSS-a Zagrebačke županije donio odluku da će HSS preuzeti odgovornost obnašanja funkcije predsjednika Skupštine", i to kako bi se skupština mogla konstituirati nakon dva neuspješna pokušaja.

U odluci navode da će tu odgovornost preuzeti ukoliko "postoji podrška stranaka i vijećnika izabranih u Županijsku skupštinu kojima je prihvatljiv kandidat HSS-a za predsjednika Županijske skupštine", a iako su tu podršku dogovorili s HDZ-om, ističu da predmet jučerašnje odluke "nije bio sklapanje koalicijskih sporazuma".

Činjenicu da će HDZ i partnerske stranke HSS-u dati podršku za funkciju predsjednika Skupštine, potvrdio je predsjednik HDZ-a Zagrebačke županije Željko Turk istaknuvši da su HDZ i partnerske stranke, “stava da HSS-u mogu dati povjerenje u kontekstu formiranja Skupštine i da je predstavnik HSS-a kao mogući predsjednik županijske Skupštine za njih prihvatljiva varijanta”.

Time su, kazao je Turk, u pregovorima s HSS-om osigurali da se Skuptšina 3. kolovoza konstituira, s natpolovičnu većinom vijećnika HSS-a, HDZ-om i partnerskih strankama.

Iako se iz HSS-a uopće nisu oglasili o tome, Turk, koji je također kazao da se ne radi o koalicijskom sporazumu između te dvije stranke, najavio je da će se eventualan nastavak pregovora o koaliciji s HSS-om održati nakon konstituirajuće sjednice koja je najavljena za 3. kolovoza.

Iz HSS-a su još naglasili da žele izbjeći nove lokalne izbore i osigurati konstituiranje skupštine, a nove izbore čiji je trošak 5 milijuna kuna, smatraju “štetnim i neodgovornim prema stanovnicima naše Županije”.

Pregovori s SDP-om “pukli” zbog funkcije predsjednika Skupštine

Osvrćući se na dosadašnji tijek pregovora, spomenuli su da su ih oko formiranja većine u Skupštini Zagrebačke županije donedavno vodili s SDP-om, s kojim su na lokalnim izborima u svibnju izašli na zajedničkoj listi kao koalicijski partneri, i drugim strankama koje deklariraju kao oporba HDZ-u,

Navode da je HSS od početka pregovora imao stav da će za predsjednika Skupštine podržati kandidata s te liste, bilo SDP-ovca ili HSS-ovca. No, tijekom razgovora, većina stranaka, a u početku i SDP, bile su za to da na funkciju podrži kandidata HSS-a. Sve puca jer se prema navodima HSS-a, SDP ipak predomislio.

“Vrijeme će pokazati zašto je SDP iznenada promijenio mišljenje te dao podršku isključivo Fokusovom kandidatu ili kandidatkinji za predsjednika odnosno predsjednicu Skupštine, a ne više HSS-u s kojim je bio na zajedničkoj listi”, napisali su u priopćenju.

S druge strane, predsjednik županijskog SDP-a Mihael Zmajlović jučer je ustvrdio je formiranje većine bilo moguće i u pregovorima s njima, ali da je te pregovore HSS naprasno prekinuo i “pretrčao HDZ-u”. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2023 12:29