SIROMAŠTVO I ISKLJUČENOST

Barica je korisnica prihvatilišta za beskućnike: ‘Svaka tri mjeseca dobijem 600 kn, za osnovne potrepštine‘

‘Ja bih radila da me netko hoće sa 62 godine. Nije mi bilo lako doći tu, radila sam cijeli život‘, kaže gospođa Barica
Barica Babić
 N1 televizija/Screenshot

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti N1 televizija posjetila je prihvatilište za beskućnike Kosnica gdje trenutno boravi 96 osoba. Barica Babić, korisnica prihvatilišta, ispričala je svoju životnu priču.

“Moja priča je tužna. Imala sam tri teška slučaja prošle godine. Prvo je potres uništio kat kuće, u srpnju smo imali tešku provalu u kući, a u 10. mjeseci mi je umro muž. Zbog svega toga nisam imala snage ostati tamo zbog straha i svega. Tako sam potražila pomoć od socijalne radnice, završila sam u bolnici na psihijatriji, socijalna radnica mi je našla tu smještaj dok se moje stanje ne riješi.”

“Pošto nemam svojih primanja, dobijam svaka tri mjeseca od Centra za socijalnu skrb 600 kuna, to je za osnovne potrepštine. Ostalo sve imam ovdje – toplu hranu, krevet…”, dodaje.

Kaže da ne planira ostati u Kosnici.

“Čim dobijem po mužu mirovinu, idem na stan početi život ispočetka. Tu sam privremeno, dok se sve ne riješi. Sad je tako kako je. Ja bih radila da me netko hoće, ali tko će me uzeti sa 62 godine? Nije mi bilo lako doći tu, radila sam cijeli život, ali vidim budućnost vani. Tu sam privremeno, to me tješi. Došla sam sa suzama, ali tu sam se oporavila psihički i fizički, stekla prijateljstva. Radnici su svi sjajni, kad god nešto zatreba, oni su tu. Treba cijeniti i malo što imaš. Sretna sam što sam zdrava", kaže.

Međutim, nisu svi korisnici pozitivnog duha poput nje. “Ima teških slučajeva ljudi koji nemaju nikamo, djeca ne mare za njih, to je prestrašno”, kaže.

“Lijepo sam živjela. Radili smo u Njemačkoj, vratili se u Hrvatsku, imala sam kokice i vrt i preko noći se život promijeni”, zaključuje Barica Babić, piše N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:48