SUKOB SE NASTAVLJA

Banožić odgovorio Milanoviću: ‘To obraćanje mu je vjerojatno napisao netko iz PR-a... Neka posluša savjetnike‘

Ministar obrane tvrdi da predsjednik pet mjeseci ignorira pitanje izbora novog šefa Vojno sigurnosno-obavještajne agencije

Mario Banožić

 Marko Todorov/Cropix

Ministar obrane Mario Banožić u RTL-u Danas je odgovorio na raniji istup predsjednika Zorana Milanovića koji je premijera Andreja Plenkovića i vladajuće optužio da pripremaju politički udar na ustavni poredak i demokraciju.

- Odgovaram tako da vidimo da je ovo čitana izjava, koju je vjerojatno netko napisao iz PR tima... U protivnom, da je predsjednik morao dati samostalno izjavu, imali bi uvrede kao što je to bilo zadnji put. HDZ nema namjeru nikoga politizirati, pogotovo ne vojsku, što vidimo jasno iz proračuna i financijskog okvira koje Vlada ulaže u Hrvatsku vojsku nakon što je ona godinama bila zapuštena, kazao je odmah nakon Milanovićeva obraćanja Banožić.

Udarate li vi na Ustav i demokratski poredak ove zemlje svojim potezima, upitali su ministra novinari.

- Puno puta je upotrebljena ova formulacija. Sjetimo se samo brigadira Burčula koji je trebao biti imenovan na zapovjedno mjesto koje je od mene traženo. Tada sam rekao neka ide gdje god hoće, s tom odlukom, tada je isto govoreno da je neustavna... Pa što nije otišao na Ustavni sud? Tako kažem i za ovo. Odluku koju ću ja donijeti temeljena je na zakonu, isto kao i prijedlog ravnatelja VSOA, rekao je Banožić.

Novinari su ga podsjetili da on kao ministar predlaže kandidata oko kojeg se očito nije usuglasio s predsjednikom.

- To sam ispoštovao, ne znam zašto je čekao pet mjeseci. Čak ovo što spominje od rujna, podsjetit ću da je predsjednik, Vladi supotpisatelj odluke za Kindera, tada bio izvan zemlje, na putu. Kada je predsjednik istupio van u medije i preko medija smijenio ravnatelja VSOA, kaže ministar obrane.

Na konstataciju novinara kako je ova situacija sramotna te da smo na rubu pitanja nacionalne sigurnosti, Banožić odgovara: - Dovodi se prije svega u pitanje slabost VSOA-e u ovim izazovnim vremenima. Očekujem da se predsjednik urazumi i posluša svoje savjetnike za koje znam da mu govore dobro, da prihvati predloženog kandidata. Pitajte Ured predsjednika zašto pet mjeseci ignorira ovaj problem. S druge strane, nikada nisam radio nešto što je izvan zakona. Tako su i ovi prijedlozi koji dolaze prije svega temeljeni na zakonima, kaže.

Na pitanje je li NATO samit prilika da možda sjedne s predsjednikom, ministar obrane za RTL Danas kaže: Ne moramo mi otići... Što se mene tiče, stvar je vrlo jednostavna. Koordinacije su tu, ako ne vjeruje ministru obrane da je po zakonu, dobit će pismeno od mene temeljem kojih članaka, kojih zakona, postoje određene ovlasti i to je to. Neka ide na Ustavni sud, ako nisam u pravu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. lipanj 2024 01:58