OTUŽILI BARBIRA

AZOP pokrenuo postupak, SDP-u prijeti kazna, spominje se krađa baze s podacima 12.000 ljudi, neki za sve optužuju bivšeg člana

Obrađivanje osobnih podataka građana strogo je regulirano europskom uredbom koju je Hrvatska doslovno ugradila u svoje zakonodavstvo

Damir Barbir

 Vojko Basic/Cropix

Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) pokrenula je postupak protiv SDP-a zbog vođenja interne baze podataka o članovima i simpatizerima te stranke i sumnje u povredu osobnih podataka građana, potvrđeno je za tportal i u AZOP-u i u SDP-u.

Neposredan povod istrazi su optužbe SDP-ovaca protiv svog bivšeg člana i bivšeg predsjednika splitskog ogranka Damira Barbira da je po odlasku iz stranke ukrao bazu s podacima čak 12 tisuća građana - članova, simpatizera i potencijalnih birača - te ih uoči parlamentarnih izbora nazivao i agitirao da glasaju upravo za njega, o čemu je pisao tportal.

Više građana za tportal je potvrdilo da nemaju pojma kako su se uopće našli u spomenutoj bazi podataka, a neki se sjećaju da su jednom u prošlosti ispunili neku vrstu SDP-ove ankete. Tvrde pak da sasvim sigurno nisu dali privolu da se njihovi podaci godinama čuvaju i da se kontaktira s njima uoči svakih izbora, a posebno nisu dozvolili da se informacije o njima dijele izvan te stranke.

Obrađivanje osobnih podataka građana strogo je regulirano europskom uredbom koju je Hrvatska doslovno ugradila u svoje zakonodavstvo, a za kršenje pravila predviđene su drakonske kazne.

Poslovni direktor SDP-a Igor Cigula potvrdio je za tportal da znaju da je pokrenut postupak, ali da ga zasad neće komentirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. lipanj 2024 18:10